Oko

Manuka med

Manuka med
Manuka med. Obrázek: Wikipedia, autor: Sage Ross.

Manuka med vyrábějí včely, které se živí nektarem ze stromu nazývaného novozélandskými domorodci manuka (balmín metlatý), který roste v hornatých oblastech Nového Zélandu.

Účinky manuka medu závisí na množství tzv. methylglyoxalu. Čím vyšší je jeho koncentrace, tím lépe. Methylglyoxal (MGO) je přírodní látka s výraznými antibakteriálními vlastnostmi. Nejvíc se ho nachází právě v medu z květů manuky. Nektar obsahuje 40 až 1000 mg/kg methylglyoxalu, zatímco u běžných druhů medu je tento podíl pouze kolem 10 mg/kg. V manuka medu je obsaženo také velké množství antioxidantů (flavonoidy, kyselina karbolová, karoteny, kyselina askorbová), které pomáhají likvidovat volné radikály.

Obsah methylglyoxalu v manuka medu se měří pomocí metody MGO, kterou vynalezl profesor Thomas Henle z Technické univerzity v Drážďanech. Jedná se o velmi přesnou metodu a zároveň i akreditovaný způsob určování kvality manuka medu.

Při nákupu manuka medu byste měli mít jistotu, že se jedná o výrobek nejvyšší kvality. Proto je vhodné zvolit ten, který byl testován na obsah methylglyoxalu. Údaje o obsahu MGO na obale usnadní výběr a pomohou při výběru produktu.

Minimální podíl methylglyoxalu je obsažen v manuka medu MGO 100+, což znamená, že jeden kilogram medu obsahuje minimálně 100 mg methylglyoxalu. Takové množství zlepšuje imunitu a přispívá k celkovému dobrému zdravotnímu stavu. Hodnota MGO 250+ se doporučuje při potížích s refluxem jícnu, pálení žáhy, poruchách trávení apod. MGO 400+ přispívá ke zmírňování problémů spojených se žaludečními vředy a je doporučován při syndromu dráždivého tračníku. Má také pozitivní účinky u obtížně se hojících ran a proleženin. Manuka med MGO 550+ je vhodný při ekzémech, ateroskleróze či pásovém oparu.

Konzumace manuka medu prospívá i zdravým lidem. Jak potvrdily odborné analýzy, jeho užívání zlepšuje složení krve, ve které se zvyšuje množství červených krvinek, krevního barviva hemoglobinu a vzrůstá hladina železa.

Manuka med je vhodné jíst stejně jako běžné druhy medu, nejlépe 2 až 3 čajové lžičky ráno nalačno, asi 20 minut před jídlem. Pokud máte alergii na včelí produkty, poraďte se před jeho použitím s lékařem.


Další články

Cuketová pomazánka na topinky se může skladovat ve sklenicích.
Nejstarší přehrada, kdo vystavěl první hráze.
Tatarka z cukety se steriluje při teplotě 80 °C.
Mejstarší zlatá mince byla nalezena v Bulharsku.
Rákosník tamaryškový se ozývá rychlou proměnlivou slokou s dlouhými trylky.
Nejstarší kalendář v Nabta Playa.
Včelí med znali lidé již v době kamenné.
Bylinky v květináči za oknem mají své nároky.
Vodácká naučná stezka Berounka se vine po břehu řeky.
Pampeliškový med chutná a je zdravý a lahodný.
Menhiry v severních Čechách jsou známy zejména na Žatecku a Lounsku.
Závody na saních a bobech jsou profesionální sporty.
Slaná cuketová buchta je upečená dozlatova.
Rákosník ostřicový je tažný druh.

Manuka med vyrábí novozelandské včely živící se nektarem ze stromu, který novozélandští domorodci nazývají manuka.

Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů