Manuka med vyrábějí včely, které se živí nektarem ze stromu nazývaného novozélandskými domorodci manuka (balmín metlatý), který roste v hornatých oblastech Nového Zélandu.
Účinky manuka medu závisí na množství tzv. methylglyoxalu. Čím vyšší je jeho koncentrace, tím lépe. Methylglyoxal (MGO) je přírodní látka s výraznými antibakteriálními vlastnostmi. Nejvíc se ho nachází právě v medu z květů manuky. Nektar obsahuje 40 až 1000 mg/kg methylglyoxalu, zatímco u běžných druhů medu je tento podíl pouze kolem 10 mg/kg. V manuka medu je obsaženo také velké množství antioxidantů (flavonoidy, kyselina karbolová, karoteny, kyselina askorbová), které pomáhají likvidovat volné radikály.
Obsah methylglyoxalu v manuka medu se měří pomocí metody MGO, kterou vynalezl profesor Thomas Henle z Technické univerzity v Drážďanech. Jedná se o velmi přesnou metodu a zároveň i akreditovaný způsob určování kvality manuka medu.
Při nákupu manuka medu byste měli mít jistotu, že se jedná o výrobek nejvyšší kvality. Proto je vhodné zvolit ten, který byl testován na obsah methylglyoxalu. Údaje o obsahu MGO na obale usnadní výběr a pomohou při výběru produktu.
Minimální podíl methylglyoxalu je obsažen v manuka medu MGO 100+, což znamená, že jeden kilogram medu obsahuje minimálně 100 mg methylglyoxalu. Takové množství zlepšuje imunitu a přispívá k celkovému dobrému zdravotnímu stavu. Hodnota MGO 250+ se doporučuje při potížích s refluxem jícnu, pálení žáhy, poruchách trávení apod. MGO 400+ přispívá ke zmírňování problémů spojených se žaludečními vředy a je doporučován při syndromu dráždivého tračníku. Má také pozitivní účinky u obtížně se hojících ran a proleženin. Manuka med MGO 550+ je vhodný při ekzémech, ateroskleróze či pásovém oparu.
Konzumace manuka medu prospívá i zdravým lidem. Jak potvrdily odborné analýzy, jeho užívání zlepšuje složení krve, ve které se zvyšuje množství červených krvinek, krevního barviva hemoglobinu a vzrůstá hladina železa.
Manuka med je vhodné jíst stejně jako běžné druhy medu, nejlépe 2 až 3 čajové lžičky ráno nalačno, asi 20 minut před jídlem. Pokud máte alergii na včelí produkty, poraďte se před jeho použitím s lékařem.
Další články
Cuketová pomazánka na topinky se může skladovat ve sklenicích.
Nejstarší přehrada, kdo vystavěl první hráze.
Tatarka z cukety se steriluje při teplotě 80 °C.
Mejstarší zlatá mince byla nalezena v Bulharsku.
Rákosník tamaryškový se ozývá rychlou proměnlivou slokou s dlouhými trylky.
Nejstarší kalendář v Nabta Playa.
Včelí med znali lidé již v době kamenné.
Bylinky v květináči za oknem mají své nároky.
Vodácká naučná stezka Berounka se vine po břehu řeky.
Pampeliškový med chutná a je zdravý a lahodný.
Menhiry v severních Čechách jsou známy zejména na Žatecku a Lounsku.
Závody na saních a bobech jsou profesionální sporty.
Slaná cuketová buchta je upečená dozlatova.
Rákosník ostřicový je tažný druh.
Manuka med vyrábí novozelandské včely živící se nektarem ze stromu, který novozélandští domorodci nazývají manuka.