Na přípravu jídla podle receptu pečený králík se zelím budeme potřebovat tyto suroviny:
Množství na 4 porce: 1 králík, 3 lžíce oleje, 1 hlávka zelí (o váze cca 1 kg), 100 g anglické slaniny, 4 cibule, 2 mrkve, 2 dl vývaru, sůl, pepř
Postup přípravy receptu:
Králíka omyjeme, osušíme, naporcujeme, opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji dozlatova, poté osmažené porce králičího maso vyjmeme a uložíme na teplé místo.
V oleji po smažení králíka osmahneme nadrobno nakrájenou anglickou slaninu, přidáme pokrájenou cibuli a mrkev a podusíme. Jakmile cibule zesklovatí, stáhneme z ohně.
Omyté hlávkové zelí na 5 minut vložíme do vařící osolené vody, pak necháme okapat, vychladnout a rozebereme na jednotlivé listy.
Ohnivzdornou misku vymažeme olejem, na dno poklademe vrstvu zelných listů, na ni položíme porce králíka, opět navrstvíme vrstvu zelných listů a přikryjeme podušenou slaninou se zeleninou. Osolíme, opepříme, zalijeme vývarem, přikryjeme alobalem a upečeme v troubě.
Pečeného králíka se zelím podáváme s bramborovým knedlíkem jako přílohou.
Další články
Králík na bazalce s patizonem chutná zjemněný máslem.
Pečený brambor v alobalu s kouskem bylinkového másla.
Pečený králík na zelenině se peče za občasného podlévání.
Pomazánka z patizonu se hodí k namazání na čerstvé pečivo.
Sladkokyselá omáčka se hodí k masu.
Dušený patizon na smetaně s česnekem a koprem nechte chvilku odležet.
Cuketový bramborák pečený v troubě vyhřáté na 180 stupňů.
Francouzské brambory se zelím chuťově i vizuálně doplní sekaná pažitka.
Cuketové pyré chutná s vařenými brambory.
Králík na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem jako vhodnou přílohou.
Králík na smetaně ke kterému do pekáče přidáme pokrájenou slaninu.
Mangové pyré dochutíme tabascem a citronovou šťávou.
Špenátová pomazánka je ozdobená nakrájenými vejci.
Hovězí jazyk na smetaně chutná s bramborovou kaší.
Pečený králík se zelím se hodí k nasycení jedlíků, naplnění vyhládlého žaludku a umí i pohladit svou vůní a chutí.