Na přípravu jídla podle receptu králík na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem budeme potřebovat tyto suroviny:
1 králík, 200 g anglické slaniny, pepř, sůl, 8-10 stroužků česneku, několik snítek rozmarýnu, olej
Špenát: 1 sáček čerstvého špenátu, olivový olej, 3-4 stroužky česneku, pepř, sůl, máslo, 100-150 ml smetany
Bramborové knedlíky: 8 brambor, polohrubá mouka, špetka soli, 1 vejce
Postup přípravy receptu:
Králíka omyjeme, osušíme a naporcujeme na osm částí. Naporcované části králíka osolíme, opepříme a potřeme utřeným česnekem. Vložíme do pekáče, zasypeme na kostičky pokrájenou anglickou slaninou, přidáme rozmarýn a zastříkneme olejem. Podlijeme vodou, pekáč přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na teplotu 180 °C, ve které králíka pečeme asi hodinu. Poté odklopíme a další hodinu dopečeme. Během pečení přeléváme výpekem.
Zatímco se nám králík na česneku peče, připravíme si špenát a knedlíky.
Na v pánvi rozpálený olej přidáme nasekaný česnek a po minutě také spařený špenát. Promícháme, podle chuti osolíme a opepříme, zjemníme máslem a nakonec přilijeme smetanu a špenát nechámezhoustnout. Nakonec podle chuti dosolíme.
Na knedlíky si asi 20 minut vaříme brambory ve slupce doměkka. Scedíme a necháme je zcela vychladnout. Vychladlé brambory zvážíme, nastrouháme na jemné straně struhadla a přidáme polohrubou mouku (třetinu váhy brambor). K bramborám a mouce vyklepněte jedno vejce, přidejte špetku soli a vypracujte těsto. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme mouku. Z těsta vyválíme dva knedlíky a vaříme je ve vroucí osolené vodě 10-15 minut.
Na talíři podáváme porci špenátu, králičího masa, přelité výpekem a bramborovými knedlík jako přílohou.
Další články
Králík na bazalce s patizonem chutná zjemněný máslem.
Pečený králík na zelenině se peče za občasného podlévání.
Sladkokyselá omáčka se hodí k masu.
Jablečné pyré s pudinkem.
Cuketové pyré chutná s vařenými brambory.
Třešňová omáčka doplní chuťově pečená masa.
Malinový dort s mascarpone posypeme nasekanou čokoládou.
Králík na smetaně ke kterému do pekáče přidáme pokrájenou slaninu.
Mangové pyré dochutíme tabascem a citronovou šťávou.
Dušený patizon na smetaně s česnekem a koprem nechte chvilku odležet.
Špenátová pomazánka je ozdobená nakrájenými vejci.
Pomazánka z patizonu se hodí k namazání na čerstvé pečivo.
Hovězí jazyk na smetaně chutná s bramborovou kaší.
Malinové pyré nalijeme do sklenic.
Králík na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem se hodí k nasycení, naplnění vyhládlého žaludku a umí i pohladit svou vůní a chutí.