Ačkoliv se jedná o zeleninu báječné chuti, objevuje se tuřín v českých kuchyních jen zřídka.
Když se zeptáte přátel, kdy si naposledy pochutnali na polévce, salátu či jiném jídle z tuřínu, většinou se dočkáte odpovědi, že nikdy. A najdou se dokonce i tací, kteří o této kořenové zelenině nikdy ani neslyšeli.
Kdysi však býval tuřín populární. Díky své jemně peprné chuti hodí do polévek, omáček, pod maso, do salátů, příloh či nakládané zeleniny. Výtečnou pověst tuřínu však pokazila skutečnost, že byl používán jako krmná zelenina pro zvířata, díky čemuž získal pověst jídla chudiny.
Tuto svoji pověst si nezaslouží, protože se jedná o zeleninu s výbornými výživovými vlastnostmi, zasytí, avšak nazatíží přemírou kalorií.
Tuřín znali již národy obývající ve starověku oblast Středomoří. Vznikl jako příženec vodnice a hlávkového zelí. Lahůdkové odrůdy tuřínu však byly vypěstovány teprve před cca padesáti lety.
Období sklizně tuřínu nastává od září do listopadu, protože jde o "mrazuvzdornou" zeleninu. Pokud neklesnou teploty příliš hluboko pod nulu, dokáže tuřín obvykle vydržet v záhoně. Jinak lze tuřín skladovat ve sklepě, uchovávat zavařený či dát ho zamrazit.
Recepty na tuřín v kuchyni:
Další články
Lev pustinný je silná kočkovitá šelma.
Astronomická jednotka měří přibližně 150 milionů kilometrů.
Diokleciánův palác ve Splitu byl rozlehlou rezidencí.
Chladné i horké pouště obývá jen omezený počet živočichů.
Řeřišnice luční dorůstá výšky až půl metru.
Černýš luční roste ve stínu a podél cest.
Lev indický žije v rezervaci Gírský les.
Kostel se skleněnou střechou, Neratov v Orlických horách stojí v sousedství Bartošovic.
Kostel sv. Benedikta Praha v sousedství kláštera bosých karmelitek.
Kozí brada luční připomíná mohutnější příbuznou pampelišky.
Šavlozubý lev Smilodon patří mezi největší dravé živočichy.
Octová matka tvoří gelovitou hmotu.
Octová zálivka s pepřem a hořčicí.
Recept na domácí hovězí burger dochutí plátek rajčete a cibule.
Tuřín má v kuchyni své místo. Vznikl jako kříženec hlávkového zelí a vodnice.