Oko

Octová matka

Octová matka
Octová matka. Obrázek: Wikipedia, autor: Zinnmann.

Někdy se na povrchu octa vytvoří jakási rosolovitá hmota, která se nazývá octová matka.

Přítomnost této látky neznamená, že by byl ocet zkažený a nevhodný ke konzumaci. Ve skutečnosti se jedná o shluk bakterií octového kvašení, které spouštějí reakce měnící látky s obsahem cukru v ocet.

Octová matka se objevuje pouze na octech vyráběných přirozeným procesem a nemá vliv na jejich kvalitu.

Octová matka bývala cenným vlastnictvím, protože díky ní se kdykoliv mohl začít vyrábět nový ocet.

Octová matka se může vytvořit i v octu zakoupeném v obchodě. Většinou se tak děje u nepasterizovaného octa.


Další články

Bugatti Type 35 oslavil sportovní premiéru na Velké ceně Francie.
Konitrud lékařský roste na vlhkých místech.
Chinovník lékařský plodí vřetenovité tobolky.
Zřícenina Dívčí hrady Pavlov známá též pod jménem Dětvičky nebo Maidenburg.
Bugatti Veyron EB 16.4 pohání motor o výkonu 1001 koní.
Mravenec trávní žije obvykle mimo les.
Zřícenina hradu Andělská Hora stojí na skalnaté kupě.
Libeček lékařský je kořenová bylina.
Brutnák lékařský kvete od června do září.
Zřícenina hradu Holštejn stojí na strmém skalním útesu.
Octová zálivka s pepřem a hořčicí.
Mravenci chovají mšice pro sladkou tekutinu, kterou vylučují.
Velká jezera na pomezí USA/Kanada spojuje řeka sv. Vavřince.
Komořanské jezero dnes již neexistuje.

Octová matka je rosolovitý útvar složený z celulózy a octových bakterií. I přes to, že nevypadá příliš vábně, je octová matka neškodná a stačí ocet přefiltrovat.

Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů