Oko

Agar-agar

Agar-agar
Agar-agar je surovinou použitou při přípravě japonského jídla mizu yokan. Obrázek: Wikipedia, autor: Danny Wilde.

Agar-agar je přírodní polysacharid s vysokou gelující schopností, který se připravuje z červených mořských řas rodů Floridae a Gelidium.

V potravinářství se agar-agar používá v mnoha asijských kuchyních k ochucování a zahušťování, obsahují ho různé pudinky, želé apod. Označován je také jako kanten, jakonská želatina či kódem E406. Agar agar bývá součástí cukrárenských želé, která jsou schopna vytvářet vysoké vrstvy dobře držící tvar při krájení.

Agar-agar je také používám v roli živného média při kultivaci mikroorganismů a rostlin.


Další články

Hemeroidy u konečníku se projevují krvácením.
Thermal Park Bešeňová na Slovensku.
Kozinec písečný kvete v červnu a červenci.
Mořské pobřeží na rozhraní vody a souše.
Písečné (plážové) pobřeží vypadá zdánlivě jako bez života.
Zámecký park Blatná oživuje stádo daňků skvrnitých.
Kynuté buchty s ovocem nakonec vychladlé pocukrujeme.
Ford Model TT Light Truck poháněl řadový čtyřválec.
Ford Model T byl první lidový vůz vyráběný na běžícím páse.
Skalnaté (klifové) pobřeží je domov rozmanitých organismů.
Medvěd hnědý má hmotnost kolem 800 kilogramů.
Medvěd baribal se nejčastěji objevuje na snímcích z amerických národních parků.
Medvěd brtník se obratností a rychlostí vyrovná jiným šelmám.
Park Cibulka byl postaven ve stylu idejí Jeana Jacquesa Rousseaua.

Agar-agar se využívá při ochucování a zahušťování v rámci mnoha asijských kuchyní.

Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů