Na přípravu jídla podle receptu selský bůček budeme potřebovat tyto suroviny:
Množství na 4 porce: 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, 2 cibule, 2 stroužky česneku, kousek pórku, vepřové kosti (nejlépe žebra), 1 lžíci sádla, 1 kilogram bůčku s kůží, 500 ml polotmavého birellu, 200 ml masového vývaru (vody), sůl, kmín
Postup přípravy receptu:
Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na větší kousky, cibuli na osminky, česnek na plátky a stejně tak i pórek. Vše nasypeme do pekáčku, přidáme omyté kosti a sádlo. Promícháme a na zeleninovou vrstvu položíme kůží dolů maso, do kterého jsme vetřeli sůl a posypali ho kmínem. Přikryjeme druhým pekáčkem a pečeme v troubě na 220 °C asi 30 minut. Poté maso obrátíme a kůži nakrájíme na malé kostičky do hloubky asi 1 centimetr. Podlijeme birellem a pečeme dál při teplotě snížené na 180 °C, výpekem občas polijeme boky, ne však nakrájenou kůži (nebyla by pak křupavá). Pečeme ještě asi 1,5 hodiny. Zhruba 20 minut před koncem doby pečení odklopíme vrchní pekáček, teplotu zvýšíme na 220 °C a necháme zezlátnout kůžičku.
Pečeni přendáme na prkénku a necháme ji asi 5 minut zatáhnout. Poté ji nakrájíme na jednotlivé porce.
Výpek přecedíme a šťávu z pečeně podle potřeby naředíme vývarem.
Selský bůček podáváme s knedlíky.
Doba přípravy: 45 minut. Doba pečení: 2 hodiny.
Další články
Medová buchta na plech ve které jsou přidané rozinky.
Pečený bůček s medovou kůrčičkou pečeme 90 minut.
Nakládaný bůček nacháme proležet zabalený v alobalu.
Americký jogurt podáváme ještě teplý.
Americké fazole dochutíme kečupem.
Pečený králík na zelenině se peče za občasného podlévání.
Americké cookies pečeme cca 20 minut.
Polévka z kachních kostí se doplní sekanou pažitkou.
Hořčicovo medová omáčka s kysanou smetanu.
Banánová bábovka potřená mlékem.
Pečený králík se zelím chutná s bramborovým knedlíkem.
Králík pečený na hořčici za průběžného podlévání vývarem.
Pečený bůček s kostí chuťově doplní kyselé okurky a krajíc chleba.
Pikantní medová žebra marinujeme a grilujeme.
Selský bůček je recept na přípravu jídla, které umí zahřát i zasytit.
Bůček je poměrně levné maso prorostlé sádlem tvořící základ pro přípravu celé řady pochoutek.