Recepty z rýže se připravují různými způsoby.
Risotto alla contadina se připravuje ze surovin:
1 žlutá paprika
1 červená paprika
100 ml olivového oleje
2 stroužky česneku
1 větší lilek
2 střední cukety
250 g třešňových rajčátek
250 g rýže na rizoto
100 ml suchého vína
1 l drůbežího vývaru
hrst petrželky
bazalka
50 g másla
50 g strouhaného parmezánu
sůl
pepř.
Postup přípravy receptu: Papriky ožehneme nad otevřeným ohněm, až slupka začne černat a tvoří se na ní puchýře. (můžeme je nechat zhnědnout i v rozpálené troubě) Dáme hned do plastového sáčku a necháme 10 minut zapařit. Pak stáhneme slupku a papriky zbavíme semen, nakrájíme na kostičky.
V hrnci na oleji zvolna asi minutu opékáme oloupaný a lehce zmáčknutý česnek. Po minutě ho vyjmeme a vyhodíme. Na ochucený olej vsypeme oloupaný a na kostičky nakrájený lilek a cuketu a asi 3 minuty opékáme. Přidáme přepůlená rajčátka a po dvou minutách vsypeme rýži. Mícháme asi 3 minuty, až se každé zrnko rýže obalí v připraveném základu. Přilijeme víno a necháme odpařit. Vývar udržujeme stále ve varu a postupně po naběračkách vlíváme do rýže a čekáme až se vstřebá, pak teprve vlijeme další naběračku, opakujeme dokud není rýže uvařená, trvá to asi 20 minut. V polovině varu vmícháme papriku, bazalku a petrželku. Rizoto stáhneme z ohně a přidáme máslo a strouhaný parmezán, opepříme a dosolíme.
Další recepty a články
K pohoštění příhodný rýžový nákyp se hodí k prostřené tabuli.
Tradičně připravené rizoto z mletého masa se doplní strouhaným sýrem.
Tvrdému habrovému dřevu dávají přednost i výrobci nástrojů.
V hlubokém pekáčku připravené pečené rizoto vyladí ve tvářích úsměvy.
Doma připravené paprikové rizoto z trouby se podává na talířích.
Promíchané rizoto z dýně doplní sýr, cibule, koření, zakysaná smetana a kuřecí vývar.
V hrnci vařená gulášová polévka z mletého masa oživuje stolování.
Risotto alla contadina posypeme zbytkem sýra.
Orestované mleté maso s těstovinami nakonec dobře promícháme a dáme zapéct do trouby.
Nastrouhaným parmezánem doladěné dýňové rizoto se podává jako chod oběda.
Vonící bylinky do mletého masa mají na jídelníčku své místo.
Tradiční srbské rizoto je univerzální jídlo.
Do zlatova upečený rýžový nákyp s jablky se podává na talířích rozdělený na porce.
Při přípravě se hustá rýžová kaše ozdobí posypáním kakaovým práškem, skořicí a přidáním kousků kompotu.
Trochou smetany vyladěné zapečené brambory s rajčaty doplní gastronomické příležitosti.
Risotto alla contadina je jídlo z rýže, zeleniny, vývaru a sýra parmezán.