Polévka se hodí jako hlavní jídlo i první chod.
Na přípravu jídla bílá polévka z hlívy ústřičné budeme potřebovat následující suroviny:
Množství na 4 porce: 150 g hlívy ústřičné, 3 brambory, 1 smetana 12% na vaření nebo na šlehání, 3 lžíce hladké mouky, 1 vejce, 1 cibule, 3 lžíce octa, sůl, kmín, 1 litr vody
Postup přípravy receptu:
Hlívu ústřičnou si nakrájíme na kostičky.
Brambory si oloupeme a také nakrájíme na kostičky.
Cibuli oloupeme a rozpůlíme.
Nakrájenou hlívu ústřičnou, brambory a cibuli vložíme do hrnce, zalijeme litrem vody, přisypeme kmín, sůl, přikápneme ocet a dáme vařit.
Do misky se smetanou vmícháme 3 lžíce hladké mouky.
Až začne polévka v hrnci bublat, přimícháme smetanu s vmíchanou moukou, necháme 10 až 15 minut vařit (během této doby by měly být brambory dovařené).
Když jsou brambory dovařené, rozklepneme vejce do hrnečku a přes vidličku jej vmícháváme do vařící se polévky a necháme zavařit.
Další recepty
Bílé kameny Sloní skály stojí v lese u obce Jítrava.
Pečené brambory s jogurtem chutnají doplněné dipem.
Domácí gulášová polévka s brambory a mrkví.
Gulášová polévka z mletého masa se hodí i jako samostatné jídlo.
Pórková polévka s bramborem a trochou octa.
Cuketa s mletým masem a bramborovou kaší.
Cuketový nákyp se sýrem zapečeme jen zvolna v troubě.
Krémová cuketová polévka je dochucená šalvějí.
Špenátová roláda obsahuje také vitamíny.
Cuketový nákyp s mrkví podáváme s oblohou.
Špenátová polévka s bramborem se hodí k podávání s topinkami z bílého chleba.
Cuketový koláč se sýrem podáváme ozdobený petrželkou.
Bílá polévka z hlívy ústřičné má již v českých kuchyních své místo a oživuje obsah zdejších polévkových talířů a misek. Nechte recepty na polévky ukázat, co umí.
Recepty:
Gulášová polévka z hlívy ústřičné chutná nejlépe s pečivem.
Dršťková polévka z hlívy ústřičné chutná s pečivem.
Oukrop chutná s kostičkami opečeného chleba.