Polévka se hodí jako hlavní jídlo i první chod.
Na přípravu jídla bílá polévka z králíka budeme potřebovat následující suroviny:
maso z králíka na vývar, zeleninu, plnou lžíci másla, plnou lžíci hladké nebo polohrubé mouky, půl šálku mléka, vaječný žloutek, zelenou petrželovou nať
Postup přípravy receptu:
Z králičího masa si připravíme světlý vývar, později přidáme zeleninu a povaříme.
Zvlášť si připravíme z plné lžíce másla a stejného množství hladké nebo polohrubé mouky světlou jíšku. Připravenou světlou jíšku po částech zalijeme vývarem z králičího masa, dobře vymícháme, nejlépe ji metlou rozšleháme, aby byla hladká. A alespoň 15 minut povaříme. Poté přidáme půl šálku mléka s rozkvedlaným vaječným žloutkem, ale pak polévku ihned odstavíme z ohně a dále ji již nevaříme.
Do polévky přidáme nadrobno nakrájenou petrželovou nať.
Bílou polévku z králíka podáváme s osmaženou žemlí nebo zvlášť uvařenými malými houskovými knedlíčky, nebo silnějšími nudlemi.
Další recepty
Bílé kameny Sloní skály stojí v lese u obce Jítrava.
Svíčková z králíka se podává obvykle s houskovým knedlíkem.
Domácí gulášová polévka s brambory a mrkví.
Gulášová polévka z mletého masa se hodí i jako samostatné jídlo.
Bílá polévka z hlívy ústřičné se zavařeným vajíčkem.
Cuketa s mletým masem a bramborovou kaší.
Cuketový nákyp se sýrem zapečeme jen zvolna v troubě.
Krémová cuketová polévka je dochucená šalvějí.
Špenátová roláda obsahuje také vitamíny.
Cuketový nákyp s mrkví podáváme s oblohou.
Špenátová polévka s bramborem se hodí k podávání s topinkami z bílého chleba.
Cuketový koláč se sýrem podáváme ozdobený petrželkou.
Bílá polévka z králíka má již v českých kuchyních své místo a oživuje obsah polévkových talířů a misek. Nechte recepty na polévky ukázat, co z králíka umí vykouzlit.
Recepty:
Gulášová polévka z hlívy ústřičné chutná nejlépe s pečivem.
Dršťková polévka z hlívy ústřičné chutná s pečivem.
Pečený králík na zelenině se peče za občasného podlévání.