
Velice vzácného, ve volné přírodě takřka vyhubeného papouška Ara kaninda poznáme podle modrooranžového zbarvení peří. Typický je pro něj modrý pás kolem krku rozšiřující se k příuší. Tento papoušek patří mezi monogamní živočichy, kteří jsou svému životnímu partnerovi věrní po celý život. Jsou to také vzorní a starostliví rodiče. Během krmení mláďat dává vždy jeden z partnerů pozor na predátory. Na pozoru se musí mít především před výrem virginským, nosálem červeným, malpou hnědou, tukanem obrovským či kunou brazilskou.
Potravu Ara kanindy tvoří především zralé ovoce a plody z některých velkým palem, přičemž k jejich nejoblíbenější potravě patří plody palmy Attalea phalerata. Žízeň hasí často šťávou z nezralého ovoce.
Ara kaninda je endemický druh papouška žijícího na malém území na hranici střední a severní Bolívie známém jako Los Llanos de Moxos. Jeho životní prostředí tvoří tropické lesy a savany.
Dorůstá velikosti do 85 centimetrů včetně ocasních per a váhy 0,9 až 1,1 kilogramu samec a 0,75 až 0,95 kilogramu samice. Dožívá se 50 let délky života.
Odhaduje se, že ve volné přírodě žije pouze 250 až 300 jedinců tohoto papouška a tudíž je považován za kriticky ohrožený druh.
Další články
Pyramidy v Gíze jsou považovány za první div světa.
Menkaureova pyramida dosahuje výšky 66 metrů.
Lázeňský park Poděbrady byl několikrát rozšiřován.
Hrad Šelmberk tvoří dnes malebnou zříceninu.
Hloh jednoblizný má tvrdé dřevo.
Amišové odešli z Evropy většinou z náboženských důvodů.
Hloh Lavallův roste i v ulicích.
Státní hrad Bezděz je v současné době přístupný veřejnosti.
Hloh obecný roste na křovinatých stráních.
Central Park New York zklidní tep velkoměsta.
Hrad Kokořín prošel novogotickou přestavbou.
Park Cibulka byl založen během 19. století.
Ara zelenokřídlý měří v rozpětí křídel až 90 centimetrů.
Zábavní park Permonium Oslavany u Brna bylo vybudováno v bývalém dole Kukla.
Ara kaninda je na první pohled zaměnitelný s papouškem Ara ararauna, avšak při podrobnějším pohledu má na hrdle na rozdíl od ary ararauny modrou barvu a jemnou hlavu zdobí méně masivní zobák.