
Ara zelenokřídlý (Ara chloroptera) měří v rozpětí křídel až 90 centimetrů. Obývá především pralesy v povodí Amazonky. Mohutný zobák pomáhé tomuto papouškovi rozlousknout i sebetvrdší ořech, ale slouží i k přidržování při šplhání ve větvích. Samice snáší 2 až 3 vejce. Mláďata se líhnou po 25 až 28 dnech, ale teprve po třech měsících opouštějí hnízdo.
Díky svému výrazněmu zbarvené peří bývá tento papoušek součástí soukromých chovů, a to i přes skutečnost, že jeho odchov je relativně náročný.
Další články
Staré město Dubrovník je postavené z kamene světlé barvy.
Tropický deštný prales je domovem nepřeberného možství rostlin a živočichů.
Vodomil černý obývá stojaté vody s hojným rostlinstvem.
Pěstování pokojových rostlin v interiérech.
Sýček obecný patří k ptákům velmi užitečným.
Historie Moravského krasu je značně složitá.
Jarní kvetoucí rostliny se objevují s příchodem jara.
Alexandr rudohlavý je převážně pralesní pták.
Ohrožený Amazonský prales čelí hrozbě zkázy.
Dešťovka obecná žije ve velkém množství v půdě.
Chetité dosáhli mistrovství v odlévání kovů.
Alexandre Dumas byl svérázný spisovatel.
Hořické pískovce se charakterizují jako zpevněná, usazená hornina.
Likvor cerebrospinalis je mozkomíšní mok.
Ara zelenokřídlý je velký, pestře zbarvený papoušek s hmotností nad 1 kg.