Sýček obecný (Athene noctua) je malá sova z čeledi puštíkovití.

Sýček obecný (Athene noctua) patří mezi naše nejhojnější a současně nejmenší sovy. Svou velikostí připomíná hrdličku, měří přibližně 22 cm a váží 12 až 22 dkg. Křídlo bývá dlouhé 157 až 178 mm, běhák kolem 3 cm a zobák 18 až 21 mm. Samec i samička jsou shodně zbarveni, samice bývá trochu větší. Nejnápadnější jsou na sýčkovi jeho velké žluté oči a samozřejmě jeho výrazný hlas. Žije v zahradách a parcích, ve stromových alejích a menších lesích, hnízdí v dutých stromech, ale i v různých děrách, ve zříceninách a na půdách hospodářských stavení. Rád vezme za vděk přiměřeně velkou budkou zavěšenou v koruně stromu. Jeho oblíbenou potravou jsou myši, ale loví i brouky, krtonožky, housenky a plže. Zemědělští škůdci - myši a hraboši - představují až 90 % z celkového množství ulovených obratlovců, a proto patří sýček obecný k ptákům velmi užitečným. Zasluhuje nejen ochranu, ale i trochu práce s vybudováním vhodných hnízdních prostorů.
Další články
Sovy v naší přírodě si žijí způsobem jejich života. Jaké sovy v naší přírodě žijí? Sovy představují největší a nejobávanější tajuplní noční ptáky.
Sova pálená je typická svým srdcovitým obličejem s dvěma velkýma černýma očima a růžovým zobákem. Sova pálená umí létat dokonale tiše a lovit kořist za úplné tmy díky mimořádně vyvinutému sluchu.