Kudu malý (Tragelaphus imberbis) je antilopa patřící do podčeledi lesoni.
Kudu malý patří mezi antilopy lesony.

Kudu malý vypadá na první pohled jako dokonalá zmenšenina svého většího jmenovce a příbuzného. Žije ve východní Africe, od Etiopie a Somálska až po Keňu a Tanzanii. Jeho domovem jsou suché, křovinaté oblasti s řídkými lesy, porostlé především akáciemi. Vystupuje až do nadmořské výšky 1300 metrů. Někdy se objevuje i v otevřených travnatých rovinách. Dosahuje délky těla nejvýše 140 cm, výšky v kohoutku 100 cm a hmotnosti 105 kg. Jeho rohy jsou utvářeny stejně jako u kudu velkého, jsou však nejvýše 90 cm dlouhé. Srst je šedohnědá, u starších jedinců modrošedá, na bocích má kudu malý 11 až 15 zřetelných bílých pruhů. Tmavá hlava má neúplnou skvrnu mezi očima. Na rozdíl od kudu velkého má na hrdle dvě bílé skvrny. Samice jsou zbarveny méně výrazně. Kudu malý žije v párech, samice s mláďaty se sdružují do malých stád. Jsou to zvířata velmi plachá a ostražitá. Přes den se ukrývají v houštinách a na pastvu vycházerjí až navečer nebo brzy ráno. Živí se především listím stromů a keřů, v menší míře trávou a různými plody. Vydrží velmi dlouho bez vody, a proto dokáže žít v daleko sušších oblastech než kudu velký. Přirozenými nepřáteli kudu malého jsou větší i menší kočkovité šelmy, mláďata ohrožují i krajty a paviáni. Kudu malý má velmi dobrý čich a sluch, v nebezpečí dokáže skočit až do dálky 9 metrů. Samci v říji zápasí přetlačováním. Doba březosti trvá 220 dnů, samice rodí jediné mládě, které dospívá v druhém roce života. V zoo je kudu malý velmi vzácný, v České republice je chován v Zoologické zahradě Dvůr Králové.
Další články
Kudu velký patří také mezi antilopy lesony. Kudu velký patří mezi antilopy s nejdelšími rohy, které rostou jen samcům a jsou šroubovitě stočené.
Jelenovitý savec muntžak malý žije v Číně. Muntžak malý má rezavohnědou srst a krátký ocas, svrchu černý a zespodu bílý.
V noci se na obloze skví souhvězdí Malý a Velký vůz.
Pitná voda pro Zambii, kde mnoho řek pramení, ale žádná nepřitéká. Voda je pro Zambii potřebná.
Dunajský jeseter malý jen zřídka dorůstá délky více než jeden metr. Svou zajímavostí dokáže jeseter malý přitáhnout pozornost mnoha milovníků ryb.
Vodní pták ústřičník velký je nápadný jasně červeným zobákem a nohama. Ústřičník velký má hlavu, krk a hřbet černou, hruď a břicho bílé. Zobák má dlouhý, rovný a červený.
Kopec Malý Blaník je jen jen o něco málo menší než Velký Blaník. Malý Blaník se tyčí do výšky 564 metrů nad mořem v Kraji blanických rytířů.
Kamenná moře a sutě tvoří různě velké, povětšinou ostrohranné úlomky. Kamenná moře a sutě se dělí se na autochtonní, tedy vzniklé přímo na místě a alochtonní přesunuté na místo svahovými procesy.
Anglické alžbětinské divadlo nese jméno po alžbětinské době, kdy prožilo svůj rozkvět. Alžbětinské divadlo je souhrnné označení pro anglické pozdně renesanční drama z období od poslední třetiny šestnáctého století do roku 1642.
Povídání si na téma, jak se těšíte na Vánoce. Lidé rádi sleduji kouzelnou atmosféru, kterou Vánoce přinášejí.