Zavináč je závitek z filetu ze sledě, potřeného hořčicí a obloženého cibulí a okurkou, upevněný párátky.
Zavináč se nechává několik dnů rozležet v marinádě z octa, vody a koření.
Společně s nakládaným hermelínem a utopencem patří zavináč k základním pokrmům české studené kuchyně, tedy jídel podávaných často i v těch pohostinských zařízeních, která teplá jídla na jídelním lístku nemají. Zavináč se však často prodává i mimo stravovací zařízení v prodejnách potravin či polotovarů.
Zavináč se obvykle podává s chlebem.
Další články
Ocelová Eiffelova věž v Paříži shlíží z výšky na město.
Keř zimolez černý dorůstá do výšky 1 až 2 metry.
Zážehový spalovací motor se používá dvoutaktní nebo čtyřtaktní.
V roce 1974 vznikl první mončičák, který poté zamířil do světa.
Severoamerická Velká jezera vytvořil ledovec během poslední doby ledové.
Rostlina lilek černý roste hojně hojně na rumištích.
Při své funkci využívá stirlingův motor dva pracovní prostory.
Kdo ví, jak funguje dvoutaktní motor a jak se jeho funkce liší od motoru čtyřdobého.
Sušský rybník tvoří oblíbenou rekreační oblast.
Ledovcové Černé jezero na Šumavě zaujímá rozlohu osmnáct hektarů.
Naklánějící se šikmá věž v Pise funguje jako zvonice chrámu.
Pražská Novomlýnská vodárenská věž byla dříve také nazývaná Petrská.
Klasicistní kostel svaté Anny Boží Dar stojí v drsném klimatu.
Pražský kostel svatého Mikuláše se honosí sochařskou výzdobou od A. Brauna.
Zavináč je jídlo pocházející ze Severní Evropy, které se k nám dostalo z Německa, kde si obzvláštní oblibu získalo v 19. století. Jedná se o zavinutý řez ze sledě a zeleniny, naložený v kyselém nálevu.
Články:
Recept na domácí zavináče ze sleďů, které se po připravení nechají asi týden uležet.
Poutní místo kostela se skleněnou střechou Neratov umožňuje přímo z interiéru pohlédnout na oblohu.
Barokní kostel Jména Panny Marie Křtiny si našel cestu mezi národní kulturní památky České republiky.