Kachna patagonská, která je rozšířena v Jižní Americe (Bolívie, Peru, Chile, Argentina, Falklandské ostrovy), kde obývá pobřeží vodních ploch a toků, laguny, bažiny, mokřady apod., se vyznačuje šedohnědým skvrnitým peřím, světle bělavě šedým krkem, tmavšími a delšími ocasními pery, šedočernýma nohama, černým zobákem, chocholkou v zátylku a jasně červeným okem. Dorůstá velikosti těla 51 až 61 centimetr a hmotnosti 0,7 až 1,1 kilogramu.
Jedná se o středně velkou teritoriální a agresivní kachnu.
Samice kachny patagonské klade 5 až 8 krémových vajec, na kterých sedí přibližně 30 dní. O mláďata se starají oba rodiče.
Kachna patagonská je masožravá, živí se převážně larvami hmyzu, drobnými vodními korýši, ale občas si jídelníček zpestří i vodními rostlinami.
Predátorem kachny patagonské jsou především kvakoš noční, chaluha subantarktická a někteří draví ptáci, například sokol stěhovavý.
Další články
Na povrch Měsíce dosedla celá řada sond.
Librace Měsíce je efekt zdánlivého kolísání měsíčního disku.
Dobře podlitá kachna na švestkách se dopeče doměkka.
Výjimečná osobnost českého krále Karla IV. mu dovolila jako prvnímu z českých vladařů získat císařskou korunu.
Francouzský zámek Versailles je zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO.
I v České republice žijící potáplice malá je vybavena štíhlým krkem.
Oba nebeské úkazy, zatmění Slunce i Měsíce, vykouzlí na obloze dechberoucí divodlo.
Zámek Čejkovice byl původně templářskou komendou.
Svěží patizonová polévka se zjemní mlékem.
Francouzský král slunce Ludvík XIV. učinil z aspektů svého života dvorský rituál.
Empírový zámek Boskovice stojí ve stejnojmenném městě v Jihomoravském kraji.
Římskoněmecký a český král Václav IV. stál při nástupu k vládě ve stínu svého velkého otce.
Cibulí a jablky naplněná kachna na pomerančích se peče do vypečené kůžičky.
Smažené patizonové nudličky s kuřecím masem chutnají se sosem a pečivem.
Kachna patagonská obývá Jižní Ameriku od Peru po Falklandské ostrovy, kde žije v blízkosti vody.
Články:
Zámek Milotice nechal do barokní podoby přestavět jeho majitel Karel Antonín Serényi.
V míse naložená kachna chutná s rýží, hranolkami nebo chlebem.
Kdy vznikl Měsíc a jak.