Marinovaný losos gravlax je pochoutka skandinávské kuchyně připravovaná ze syrového lososího masa.
Jedná se o mořskou solí, cukrem, kořením a čerstvým koprem marinované maso z lososa.
Dříve se losos potřený směsí ukládal do jam v písku a zatěžoval kameny.
Marinovaný losos gravlax se podává nakrájený na plátky nebo v celku. Podává se s chlebem, brambory či plackami, používá se při přípravě salátů či polévek.
Dnes se marinovaný losos gravlax připravuje tím způsobem, že vykostěné filety (kůže se na filetech obvykle ponechává) se obalí v hrubozrnné mořské soli, pískovém cukru a čerstvém kopru a ponechají se alespoň dva dny marinovat v chladu. Poté losos očistí a krájí na velmi tenké plátky.
Další články
V Jizerských horách postavená rozhledna Královka skýtá pohled do Polska, Německa i Česka.
Podle slunečních hodin se lze řídit pouze během části dne, kdy svítí slunce.
Z vejce připravená chalupářská omeleta je chuťově doplněná uzeným masem, petrželkou, pepřem a solí.
Rozhledna Žalý umožňuje ze svého ochozu pohled na panorama Krkonoš.
Baltské pobřeží Polsko má krásné bílé pláže.
Indooceánský korálový ostrov Aldabra tvoří korálový vápenec.
Sluncem vyráběnou sluneční energii budeme mít k dispozici ještě miliardy let.
Chameleon obecný je ještěr podivného vzhledu.
Starověká minojská kultura vznikla na ostrově Kréta.
Devět skal je nejvyšší vrchol celé Žďárské vrchoviny.
Na ostrov Martinik připlul Kryštof Kolumbus v roce 1502.
Marinovaný losos v červené řepě podáváme s pečivem.
Pobřeží Amalfi charakterizují terasovité vinice v přilehlé krajině.
Grilovaný losos s bylinkami se z obou stran ogriluje.
Marinovaný losos gravlax je skandinávská specialita, v doslovném překladu "zahrabaný losos".
Články:
Čertův sloup Vyšehrad stojí v Karlachových sadech.
Rozhlednu Klínovec znají místní i jako pro cyklisty přívětivé místo, na které se dá dojet na kole.
Losos s medovo hořčičnou omáčkou se podává s bramborem jako přílohou.