Preclíky jsou jihoněmecké pečivo z pšeničné mouky, vody a droždí. Louhový preclík se před pečením ponoří do roztoku hydroxidu sodného a posype hrubou solí.
Tenký váleček těsta se vytvaruje do typického tvaru preclíku. V dřívějších dobách se preclíky kroutily ručně, dnes se pro tento účel používají specializované stroje.
Preclíky se podávají jako příloha k uzeninám a sýrům, k teplým i studeným pokrmům.
Od středověku se sladké preclíky podávají o svátcích a v době půstu.
Bavorské preclíky se tradičně podávají k bílé klobáse.
Preclík je cechovním znakem pekařů.
Preclíky jsou již od středověku rozšířeny zejména v jižním Německu, severní Francii, Švýcarsku a v zemích někdejšího Rakousko-Uherského císařství.
Recepty na preclíky:
Další články
Voda v lidském těle se reguluje především vyměšováním moči a pitím.
Pitulník žlutý rozšiřují v krajině mravenci.
Stulík žlutý roste ve stojatých a pomalu tekoucích vodách.
Strnad zahradní je středně velký druh.
Voda v podzemí vytváří mnohdy na pohled efektní jevy.
Majoránka zahradní je jednoletá bylina.
Přehrada Les Království vypadá jako by vystoupila z pohádky.
Perlivá voda je připravována v přístroji.
Film Rango s chameleonem v hlavní roli.
Film Anděl Páně 2 s čertem a andělem.
Ledová káva se těší oblibě během letních měsíců.
Zahradní sprcha využívá pro ohřev vody sluneční energii.
Turecká káva musí mít pěnu.
Ranní káva patří ke snídani.
Preclíky v minulosti měly a na mnohých místech dodnes mají náboženský význam postního pečiva.