Oko

Pošírování ryb

Pošírování ryb
Pošírování ryb. Obrázek: Wikipedia.

Mořské ryby jsou naprosto famózní delikátní surovina, jednoduchá na přípravu a plná skvělých živin. Aby si jich ryby zachovaly co nejvíce, zvolte šetrný způsob úpravy, třeba pošírování.

Pošírovat se dá ve vodě, rybím či kuřecím vývaru nebo mléce, můžete přidat i další dochucovadla - pepř, bobkový list, citron, petrželku, česnek, kopr, zázvor či tymián. Při pošírování asijských jídel se používá koriandr, chilli papričky nebo limetky. Při pošírování se nikdy nepoužívá olej.

Do vyšší pánve nalijte tekutinu, větší kusy ryb vložte do ještě studené tekutiny (malé kousky ryb vložte do již horké tekutiny), zahřejte na teplotu 80 až 90 °C, což znamená, že ji musíte držet pod bodem varu, nesmí se vařit, pouze jemně bublinkovat. Jednotlivé kousky ryby by měly být přibližně stejně velké, aby byly všechny shodně provařené.

Správně pošírované rybí maso poznáme podle toho, že po stisknutí kuchyňskými kleštěmi v nejsilnější části je pevné a pružné, po nakrájení hladké. Neměla by v něm být ani ta nejmenší syrová část.

Po dokončení pošírování necháme ještě nějaký čas kousky ryby v horké tekutině, zachová si tak šťavnatost, chuť i vůni.


Další články

Přehrada Les Království vypadá jako by vystoupila z pohádky.
Solné doly Vělička (Wieliczka), Polsko byly v provozu od 13. století.
Pekelné doly Svitava na Českolipsku vznikly těžbou písku.
Příprava ryb není až taková věda.
Pozorování Mezinárodní vesmírné stanice ISS, pozorovat ji budeme moci až do roku 2024.
Ryby v kořeněném těstíčku osmažíme z obou stran.
Bizon americký žije v rezervacích Kanady a USA.
Ostrorep americký je považován za posla dávných věků.
Gejzír Fly, Nevada vyrostl v terasách z travertinu.
Velemlok americký zůstává během dne ukrytý ve vodě mezi kameny.
Starověké řecké divadlo v Epidauru je součást posvátného okrsku boha lékařství Asklépia.
Hektopascal je roven pře ní používané jednotce milibar.
Jaguár americký žije skrytým životem.
Jednoděložné a dvouděložné rostliny se liší.

Pošírování je vedle ryb vhodné i pro přípravu kuřecího masa a drůbeže obecně, vajec či zeleniny. Díky pošírování si zachovají svůj tvar a nerozpadají se.

Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů