Plodem maliníku, který je naší nejstarší ovocnou rostlinou, je matně červené souplodí peckoviček zvané malina. I dnes se na mnohé zahradě lahodné maliny pěstují.
Avšak keře maliníku rostou i planě v přírodě.
Maliny mají velmi osobitou, jemnou, sladkou chuť. Připravují se z nich chutné zavařeniny, dezerty, ale lze je jíst i samotné nebo se hodí například pro přípravu zmrzliny.
Maliny nalezneme v mírném a subarktickém pásmu severní polokoule v Evropě, západní Asii a Severní Americe. V české přírodě rostou maliny planě na okrajích cest, v křovinách i v lesích.
Pěstuje se také jako kulturní rostlina poskytující zahradní ovoce. Maliníků se pěstuje značný počet odrůd s rozmanitou dobou zralosti a sklizně plodů.
Vitamin A, který maliny obsahují, je přírodní prostředek příznivě působící v případě některých druhů očních potíží. Plody jsou také bohatým zdrojem vitaminu C.
Na trh přicházejí maliny jednak jako lesní plody, jednak z plantáží šlechtěných keřů maliníku. Plody malin jsou poměrně choulostivé, vlivem snadno prýštící šťávy mají sklony snadno se znečistit, vlhnout a plesnivět.
Maliny chutnají nejlépe čerstvé, ale lze je také použít při přípravě celé řady pokrmů:
Další články
Bugatti Type 35 oslavil sportovní premiéru na Velké ceně Francie.
Libeček lékařský je kořenová bylina.
Octová zálivka s pepřem a hořčicí.
Zřícenina Dívčí hrady Pavlov známá též pod jménem Dětvičky nebo Maidenburg.
Velká jezera na pomezí USA/Kanada spojuje řeka sv. Vavřince.
Bugatti Veyron EB 16.4 pohání motor o výkonu 1001 koní.
Stromy jsou největší a nejstarší živé organismy světa, rostou v národních parcích.
Komořanské jezero dnes již neexistuje.
Chinovník lékařský plodí vřetenovité tobolky.
Konitrud lékařský roste na vlhkých místech.
Jehličnaté stromy většinou před příchodem zimy neopadávají.
Životní cyklus organismu během jeho života.
Brutnák lékařský kvete od června do září.
Octová matka tvoří gelovitou hmotu.
Maliny jsou oblíbené lesní ovoce, jehož použití je v kuchyni velmi široké, namátkou jmenujme například malinový sirup, přidávají se do jogurtů, zmrzlin, mohou se také použít jako přírodní barvivo a jejich příchuť oživí například pudink.