Oko

Bavorské preclíky

Preclíky.

Na přípravu jídla bavorské preclíky budeme potřebovat tyto suroviny:
420 g hladké mouky, 30 g změklého másla, 1 lžíce cukru krupice, 2 lžičky soli, 7 g sušeného droždí, 125 ml vlažné vody, 125 ml Birellu nebo pita, 60 ml (cca 100 g) jedlé sody, 1 žloutek + 1 lžíce studené vody, hrubá sůl

Postup přípravy receptu:
Sušené droždí rozmícháme ve vlažné vodě spolu s cukrem krupicí a zhruba 10 minut necháme při pokojové teplotě odpočinout.

Do velké mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme změklé máslo, které prsty zapracujeme do mouky a sůl. Jakmile se máslo do mouky dostatečně zapracuje, aby v mouce nebyly žádné větší kousky másla, přilijeme napěněnou drožďovou směs spolu s pitem nebo Birellem a vypracujeme vláčné a hladké těsto, které vytvarujeme do koule, vložíme ho do mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme nakynout do zdvojnásobení velikosti (trvá to 60 až 90 minut). Těsto se také může nechat kynout přes noc v lednici a před tvarováním preclíků ho nechat prohřát na pokojovou teplotu.

Plech vyložíme alobalem, na který v tenké vrstvě rozprostřeme jedlou sodu. Dáme ji na 60 minut péct do na teplotu 120 °C předehřáté trouby, poté ji necháme vychladnout a ponecháme ji až do přípravy preclíků v uzavíratelné nádobě.

Vykynuté těsto prohněteme a rozdělíme ho na 8 stejných kousků. Každý kousek těsta rozválíme na obdélník, ten srolujeme a spoj seštípneme. Vzniklý váleček rozválíme na 50 až 60 centimetrů dlouhý váleček, který se směrem ke koncům ztenčuje a vytvarujeme z něj preclík.

Nevyválené kousky těsta i preclíky je nutné mít neustále zakryté jemně navlhčenou utěrkou.

Necháme kynout při pokojové teplotě 20 až 30 minut. Mezitím si připravíme lázeň. V širokém nerezovém hrnci uvedeme do varu 2 litry vody, do které přisypeme pečenou jedlou sodu, kterou necháme zcela rozpustit (bude pěnit). Jakmile se jedlá soda zcela rozpustí, stáhneme plamen na minimum a s pomocí velké děrované naběračky postupně v lázni namočíme všechny preclíky. Preclíky ponecháme v lázni cca 10 vteřin z každé strany. Poté preclíky necháme okapat a poklademe je na plechy vyložené pečicím papírem (budeme potřebovat dva plechy). Preclíky potřeme žloutkem, který jsme prošlehali s 1 lžící studené vody a posypeme je hrubou solí. S pomocí žiletky preclíky nařízneme v nejsilnější části a dáme je péct do trouby předehřáté na teplotu 250 °C, kde je pečeme do mahagonově hnědé barvy (trvá to 10 až 12 minut).


Další články

Kovářské brambory se hodí jako příloha.
Zbojnické brambory posypeme petrželovou natí.
Mrkev dušená s hráškem se hodí k dušenému masu.
Salát z mrkve, zelí a fenyklu promícháme.
Rostlinná majonéza je mixovaná do zhoustnutí metličkou.
Dušená mrkev s brambory jako přílohou.
Tlačenka s cibulí a octem se jí s chlebem.
České dušené zelí zaprášíme hladkou moukou.
Moravské dušené zelí získá kašovitou konzistenci.
Dušený špenát s vejcem podáváme s brambory.
Okurky rychlokvašky dáme na 24 hodin odležet.
Dušené kysané zelí dochutíme cukrem, octem a solí.
Sůl kamenná vytváří krystaly velké velikosti.
Salát z červené řepy necháme při 80 °C 20 minut zavařit.

Bavorské preclíky jsou pečivo, které lze jíst samostatně nebo jako přílohu k dalším jídlům.

Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů