Seitan neboli pšeničné maso nemá s masem, avšak ani se sojou, jak by se mohla řada lidí domnívat, nic společného. Jedná se o upravený pšeničný lepek, který je zbavený škrobu, a je proto snadno stravitelný (nehodí se ovšem pro bezlepkovou dietu).
Seitanu se vyrábí několik druhů - natural, speciál, speciál se zeleninou. Koupit se dají také seitanové karbanátky, guláš, dršťková polévka apod.
Seitan lze poměrně snadno vyrobit i v domácích podmínkách.
Seitan se používá v asijských kuchyních, vegetariánské kuchyni, buddhistické kuchyni a při makrobiotické stravě.
Používá se také v pekárenském průmyslu pro zlepšení kvality mouky.
Grilovaný seitan s rajčatovou salsou
Další články
Kůže spálená od sluníčka se léčí i několik týdnů.
Řecké městské státy tvořily starověké Řecko.
Vosa útočná nalétává na zralé ovoce.
Hadí a plazí kůže se pravidelně svléká.
Domácí seitan není složité si připravit.
Carpinus betulus má několik kultivarů.
Vosa lesní žije v hnízdech do konce srpna.
Vosa saská staví hnízda typicky kulovitého tvaru.
Blahočet Bidwillův roste v australském státě Queensland.
Ranní káva představuje zážitek.
Pekelné doly Svitava na Českolipsku vznikly těžbou písku.
Starověké řecké divadlo v Epidauru je součást posvátného okrsku boha lékařství Asklépia.
Solné doly Vělička (Wieliczka), Polsko byly v provozu od 13. století.
Houba prašivka vytváří výtrusy.
Seitan se vyrábí vyplavením škrobu z pšeničné mouky.