Oko

Ovoce v lidské stravě

Ovoce v lidské stravě
Ovoce v lidské stravě. Obrázek: Wikipedia, autor: Bill Ebbesen.

Výživovou hodnotu čerstvého ovoce využívají lidé již tisíce let. Už malým dětem říkáme, že jablko nebo banán je nejlepší svačina.

Ovoce zlepšuje kondici, působí na metabolismus a je prvotřídním zdrojem energie. Málokterá jiná potravina se může pochlubit tak bohatým obsahem vitaminů. A lidé, kteří jí ovoce pravidelně, vědí, že po pomeranči, melounu, ananasu nebo jablku jsou svěží a nemají pocit přesycenosti. Navíc ovoce obsahuje hojné množství vlákniny, která reguluje funkci žaludku a střev, ale také tělesnou hmotnost.

Na lidský organismus má nejlepší účinky čerstvé ovoce pěstované co nepřirozeněji.


Další články

Hemeroidy u konečníku se projevují krvácením.
Písečné (plážové) pobřeží vypadá zdánlivě jako bez života.
Ford Model T byl první lidový vůz vyráběný na běžícím páse.
Skalnaté (klifové) pobřeží je domov rozmanitých organismů.
Medvěd baribal se nejčastěji objevuje na snímcích z amerických národních parků.
Medvěd hnědý má hmotnost kolem 800 kilogramů.
Medvěd brtník se obratností a rychlostí vyrovná jiným šelmám.
Mořské pobřeží na rozhraní vody a souše.
Ford Model TT Light Truck poháněl řadový čtyřválec.
Medvěd grizzly nemá přirozené nepřátele.
Písečné duny v Čechách a na Moravě vytvářejí minipouště.
Kynuté buchty s ovocem nakonec vychladlé pocukrujeme.
Vyhlídkový vláček Harrachov vyjíždí od tamních skláren.
Kozinec písečný kvete v červnu a červenci.

Ovoce v lidské stravě jsou převážně sladké dužinaté plody užitkových stromů, keřů, ale také některých lesních rostlin.

Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů