Levandule existuje mnoho odrůd. Každá z nich vyžaduje trochu jinou péči a zejména každá trochu odlišně chutná a voní.
Obvykle se pěstují zástupci dvou skupin, a to Lavandula intermedia a Lavandula angustifolia. Obě mají silné a nahořklé aroma, proto s nimi při kořenění jídel šetřete. Levandule se hodí k masům či houbovým jídlům, ale především do dezertů, marmelád, koktejlů a nápojů.
Při vaření lze využít jak čerstvé, tak sušené lístky levandule.
Některé druhy levandule se také používají jako okrasné rostliny.
Další články
Cuketová sekaná s křupavou kůrčičkou na povrchu.
Zřícenina hradu Andělská Hora kde se natáčel film Balada pro banditu.
Pustý žleb leží v oblasti Moravského krasu.
Film Anděl Páně 2 s čertem a andělem hledajících ztracený artefakt.
Cuketová pomazánka na topinky se může skladovat ve sklenicích.
Zřícenina hradu Holštejn se vypíná do výšky 300 metrů nad obcí.
Český král Václav IV nezahájil vládu nejšťastněji.
Palác Topkapi byl sídlem pětadvaceti sultánů.
Zřícenina hradu Blansek se nachází asi 1,3 kilometru od Nových Dvorů.
Cuketová omáčka se smetanou chutná s těstovinami.
Martinický palác Praha stojí na Hradčanském náměstí.
Žil král Artuš ve své době?
Diokleciánův palác ve Splitu fungoval pro císaře jako útočiště ve stáří.
Fiat 1100 E se vyráběl mezi lety 1949 až 1953.
Levandule patří do čeledi hluchavkovité (Lamiaceae).