Oko

Jak a kdy sklízet bylinky

Oregano
Oregano patří mezi bylinky, které se dají sklízet celé léto, nejlepší jsou však mladé lístky. Obrázek: Wikipedia, autor: Tremello.

Bylinky se vyplatí sklízet po ránu, kdy ještě napálí slunce. Obsah vonných silic je v tuto dobu nejvyšší. Vždy sklízejte jen to, co potřebujete.

Máta, oregano, meduňka, majoránka a bazalka se sice dají sklízet po celé léto, nejlepší jsou ale mladé lístky sklizené před květem. Před květem je dobré sklízet také tymián nebo šalvěj.

Sklízejte zdravé a nepoškozené lístky, takové se hodí i na sušení. U rostliny s menšími lístky stříhejte celé stonky a ty pak prsty jemně oberte. Listy je nejlepší sušit na kusu plátna nebo pletiva napnutého v rámu. Rozložte je ve vzdušném prostoru, kam nesvítí přímé slunce. Do přibližně dvou týdnů by měly ztratit barvu a být lámavé.

Květy se sbírají na začátku plného květu. Když například ostříháte příliš rozvinutá květenství levandule, kvítka opadají. Proto květenství sklízejte průběžně. Na sběr se vydejte za suchého dne kolem poledne.

U některých bylinek se sklízejí zaké semena, nejčastěji kopru, fenyklu, kmínu nebo koriandru. Vydejte se na jejich sklizeň dřív, než sama vypadnou. Už by neměla být zelená, ale hnědá nebo černá. Celé okolíky ustřihněte a pak máte dvě možnosti. Buďto je položíte na plátno a počkáte, až vypadají, nebo je svážete stonky do svazků, ty pak zabalíte do plátěného nebo papírového pytlíku a pověsíte v temné místnosti hlavou dolů. Během dvou až tří týdnů semena vypadají.

S podzimem přichází doba kdy se vybaveni rýčem nebo rycími vidlemi můžete vydat sklízet kořeny. Ve chvíli, kdy rostliny na povrchu vadnou, ukládá se síla do kořenu. U letniček lze vyrýt celý kořen, ale u víceletých rostlin raději počkejte, až se vytvoří dostatečně velký oddenek. Pak lze část oddělit a rostlina neuhyne. Kořen je potřeba opatrně očistit vodou a poté rychle vysušit. Je to jediná část rostliny, která se může před sušením namočit. Kořeny usušíme rozložené na ploše. Sušení urychlíte, když kořeny nakrájíte na menší části.


Další články

Cuketová pomazánka na topinky se může skladovat ve sklenicích.
Papoušek vlnkovaný zvaný též andulka je hojně chovaný.
Slaná cuketová buchta je upečená dozlatova.
Kostel Panny Marie U alžbětinek vystavěl K.I. Dienzenhofer.
Nakupování v Paříži je ve všech směrech ráj.
Bylinky do jídla koncertují paletou chutí.
Aquapark Tropical Islands, Berlín, Německo navozuje tropickou atmosféru.
Neonka obecná pochází z Jižní Ameriky.
Stévie se dá použít jako sladidlo místo cukru při slazení.
Lantana měňavá si nalezla cestu i na záhony našich zahrádek.
Páchnoucí moč, proč páchne?
Tatarka z cukety se steriluje při teplotě 80 °C.
Zlatonosná Otava byla centrem rýžování zlata.
Kostel Navštívení Panny Marie, Stachy je na poměry malého městečka je nezvykle velký.

Jak a kdy sklízet bylinky, aby neztratily svoji vůni a chuť. Vyplatí se je sklízet po ránu, kdy ještě napálí slunce.

Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů