Oko

Šakal obecný

Šakal obecný
Šakal obecný (Canis aureus). Autor obrázku: Thimindu.

Šakal obecný je jednou z nejznámějších psovitých šelem. Tvarem těla připomíná psa či vlka, velikostí se však přibližuje spíše lišce. Šakal obecný váží 10 až 15 kilogramů a i s ocasem měří 100 až 130 centimetrů.

Barva srsti je variabilní a závisí na tom, v jakém prostředí šakal žije. Někteří mají načervenalé zbarvení, jiní šedavé a další žlutohnědé.

Vlkovi se šakal podobá nejen svým vzhledem, ale také způsobem života. V létě žije v rodině, kterou vede samec, v zimě, kdy je obstarávání potravy obtížnější, se šakalové spojují do smečky a na lov se vydávají společně. Při lovu se řídí především vynikajícím čichem.

Živí se především drobnými obratlovci, ale hladová smečka dokáže ulovit i mláďata kopytníků. Často pronikají do kurníků a chlévů, kde dokáží řádit podobným způsobem, jako liška.

Šakali také nezřídka doprovázejí větší šelmy a čekají na příležitost, aby se mohli přiživit na jejich úlovku. Často také požírají mršiny a především v teplých oblastech se společně s hyenami a supy přičiňují o rychlé odstranění uhynulých zvířat.

Domovinou šakala obecného je severní Afrika až po Keňu, Asie a jihovýchodní Evropa. Šakali se nejčastěji zdržují v hustých pobřežních porostech rákosu a v málo přístupných křovinách, obvykle v blízkosti vody. Přes den odpočívají v norách, které si sami vyhrabávají, nebo jsou ukryti v neprostupných křovinách. Na lov se vydávají v noci.

Páření šakalů obecných probíhá v únoru až březnu a po 63denní březosti vrhá samice v noře 3 až 8, někdy až 12 mláďat, která jsou při narození nevidomá a prohlédnou po 12 až 15 dnech. Samice je kojí přibližně dva měsíce, ke konci období kojení je však již zvyká na masitou potravu. Ve stáří čtyř měsíců již mláďata loví menší kořist a ve 2 letech dospívají.


Další články

Hora Fuji symbolizuje Japonsko.
Tařice se hodí do truhlíků i na záhon, množí se pomocí řízků.
Smíšený les v Quebecu.
Délka života stromů jakého se mohou dožít.
Listnaté stromy v našich lesích, jak je rozeznat.
Cuketové čatní necháme vychladnout dnem vzhůru.
Tarbíkomyš dokáže přežít v nehostinné poušti suchých oblastí Severní Ameriky.
Zřícenina hradu Andělská Hora shlíží na své okolí.
Buk lesní plodí bukvice.
Cuketové karbanátky s mletým masem zprudka osmažíme v rozpáleném oleji.
Bezručova chata Lysá hora má dlouhou historii.
Klášter Porta coeli v Předklášteří je památkově chráněn.
Bílé kameny Sloní skály nalezneme v blízkosti obce Jítrava.
Chata Libušín Pustevny utrpěla při požáru.

Šakal obecný se osrůvkovitě vyskytuje i na jihu Česka, byl zachycen také v Polabí. Má typickou postavu běžce na delší vzdálenosti a dlouhé svalnaté končetiny.

Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů