Pizza se dá připravit na celou bohatou paletu způsobů, odvíjejících se jen od vaší fantazie a doma dostupných surovinách. Pro inspiraci je zde několik receptů, které rozvíjejí mnoho variant, z jakých surovin a jakým postupem připravit těsto a jaké na pizzu použít přísady. Vaše doma připravená pizza bude určitě jen se do ní zakousnout.
Doma dělaná pizza se obvykle připravuje pečením v peci nebo troubě, přičemž pečení v troubě s sebou oproti pečení v peci přináší nevýhodu nižší teploty (a z ní vyplývající nutnosti péct délší dobu), s čímž je nutné při pečení pizzy počítat. Během pečení ztrácí těsto hydrataci. Proto čím dříve je těsto upečeno, tím méně hydratace během pečení ztratí a zůstává více vláčné. Jedním z řešení je zvýšit hydrataci těsta.
Svoji současnou podobu pizza získala v italské Neapoli, její dávní předchůdci však mají kořeny v Řecku a Egyptě.
A zde je několik receptů na doma pečenou pizzu:
Doma pečená pizza je tvořena velkým kruhovým plátem světlého těsta, na kterém je rozložena náplň vyrobená nejčastěji ze sýra, rajčat a dalších rozmanitých surovin podle druhu pizzy a kýžené chuti.