Oko

Kuřecí kaldoun recept

Polévka se hodí za hlavní pokrm i první chod a právě kuřecí kaldoun je klenot mezi polévkami.

Na přípravu jídla kuřecí kaldoun budeme potřebovat následující suroviny: Množství surovin, které vystačí na přípravu 14 porcí kuřecího kaldounu:
Kuřecí vývar (cca 4 litry): 2 kilogramy kuřecích skeletů s masem a s drůbky, kořenovou zeleninu do vývaru, cibuli (zbavenou pouze první slupky), vodu, kuličky celého pepře (množství dle chuti), 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, sůl.
Jíška: 250 gramů másla, 210 gramů hladké mouky, špetku muškátového květu.
Knedlíčky (množství surovin na zhruba 400 knedlíčků): 500 gramů očištěných kuřecích jater, 150 gramů změklého másla, 2 vejce, 4 stroužky česneku, špetku muškátového květu, mletý pepř, sůl, majoránku (nemusí být), jemně mletou strouhanku na zahuštění.

Postup přípravy receptu: Kuřecí skelety a drůbky (krky, žaludky, apod.) uvaříme v osolené vodě s kořenovou zeleninou, oloupanou cibulí (z cibule oloupeme pouze vrchní slupky) a kořením. Během vaření sbíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Vývar vaříme cca hodinu a pokud budeme chtít do kaldounu dávat zeleninu, vložíme ji do vývaru k masu až zhruba půl hodiny po začátku varu, aby zelenina nebyla rozvařená.

Poté vývar přecedíme, pokud v kaldounu chceme ponechat maso a zeleninu, maso obereme a zeleninu s masem pokrájíme a vrátíme do vývaru.

Jíšku si připravíme na rozpuštěném másle s troškou muškátového květu, do kterého přisypeme hladkou mouku a osmažíme ji za promíchávání dorůžova.

K očištěným pomletým játrům vmícháme sůl, mletý pepř, česnek, muškátový květ, majoránku, vejce a máslo. Poté do hmoty vmícháme tolik strouhanky, aby byly knedlíčky vláčné, ne příliš tuhé a šly z nich dobře vytvářet malé kuličky, případně odkrajovat nočky. Ty pak povaříme v osolené vodě cca 5 minut a poté pomocí cedníku vylovíme. Kdo chce, může knedlíčky zavařit přímo ve vývaru.

Vroucí vývar za stálého míchání a dle požadované hustoty kaldounu zahustíme hotovou jíškou, necháme provařit, dochutíme dle vlastní chuti mletým pepřem a solí a nakonec do kuřecího kaldounu přidáme hotové játrové knedlíčky.

Kuřecí kaldoun podáváme dozdobený nasekanou pažitkou nebo petrželkou.

Příprava kuřecího kaldounu nám zabere zhruba tři hodiny času.


Další recepty

Tradičně připravená červená zelňačka s klobásou nakrájenou na kolečka nebo půlkolečka se podává nejlépe s pečivem jako přílohou.

V dostatečném množství předem připravená polévka husí kaldoun se podává doplněná širokými nudlemi a ozdobíme ji nasekanou zelenou petrželkou.

Zavaříme připravené žemlové knedlíčky do polévky a použijeme je při podávání.

Prvorozený syn Karla IV, římský a český král Václav IV. byl svým otcem již od útlého dětství jeho mládí vychovávaný k panovnickému poslání.

Dnes legendární český král Karel IV., který během své dlouhé vlády zvelebil české země, nese přízvisko otec vlasti.

Vydatná domácí polévka s játrovými knedlíčky, které tvoříme pomocí dvou lžiček.

Výborné kuřecí rizoto se zeleninou posypeme nastrouhaným sýrem parmezán.

Při podávání se polévka z červené řepy doplní zakysaná smetana a můžeme ji také rozmixovat.

Tradičního českého dvouocasého lva používáme již od středověku jako nástupce plamenné orlice svatého Václava.

Doma uvařená kuřecí paella se ozdobí plátkem citronu a posype naťovou cibulkou.

Před podáváním se na talířích ještě teplý pravý ruský boršč ozdobí malým kopečkem smetany tak, jak velí tradice.

Dovařená domácí gulášová polévka se zahustí moukou rozmíchanou do trošky vody.

Octem nebo vymačkanou citronovou šťávou dokyselená zeleninová boršč polévka od babičky chutná nejlépe ještě povařená a s trochou kysané smetany navrch.

Když se kuřecí kaldoun vaří pod pokličkou, která zakrývá hrnec, umí v rukou šikovného kuchaře vykouzlit hotový vodopád lahodných palet chutí i vůně. Podle šikovnosti při přípravě kuřecího kaldounu si lze v mnohých případech utvořit názor na úroveň kuchařského umění a s ním spojené zručnosti a šikovnosti.

Recepty:

Po uvaření se husí polévka kaldoun podává se širokými nudlemi jako vhodnou přílohou.

Lahodné kuřecí maso s bramborem v alobalu grilujeme za občasného otáčení přibližně 20 minut.

Jemný kachní kaldoun vhodně při servírování jeho porcí doplní předem uvařené široké domácí nudle.

Znám jen málo momentů s takovým emočním nábojem, jako naplnění se již dožadujícího žaludku čerstvě uvařeným a skvěle vonícím talířem čerstvě uvařeného kuřecího kaldounu.

Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů