Polévka se hodí jako hlavní jídlo i první chod.
Na přípravu jídla gulášová polévka budeme potřebovat následující suroviny:
hovězí maso (kližka, přední), brambory, cibuli, sádlo, hladkou mouku na jíšku, česnek, majoránku, sůl, pepř, kmín, sladkou červenou mletou papriku.
Postup přípravy receptu: Na kostičky nakrájenou cibuli dáme na rozpálený omastek. Mícháme, až je cibulka hnědá. Přidáme nadrobno nakrájené hovězí maso, opečeme, přidáme sladkou mletou papriku, kmín, zamícháme a podlijeme horkou vodou. Přidáme koření. Když už je maso skoro měkké, přidáme jíšku (nejlepší je ze sádla a hladké mouky). Ke konci přidáme na malé kostičky nakrájené brambory a rozetřený česnek.
Další recepty
Lahodná domácí gulášová polévka se zahustí moukou rozmíchanou v malém množství vody.
Z hustšího těstíčka tvořené cuketové placičky s mrkví osmažíme na rozpáleném oleji.
Majoránkou dochucená gulášová polévka z hlívy ústřičné chutná nejlépe s pečivem.
Zelenou petrželkou posypanou bramboračku s hlívou ústřičnou dosolíme a dopepříme, jak je potřeba.
Z brambor vařená bramboračka s houbami se doplní rozšlehaným vejcem.
Rychlou cuketu na kari podáváme s rýží jako vhodnou přílohou.
Uvařené rýžové nudle se zeleninou posypeme nasekanými kešu oříšky.
Uvařená květáková polévka s krupicí se nakonec dochutí nadrobno nasekanou zelenou petrželkou.
Domácí nudle se zelím orestujeme do zlatova.
Z cukety uvařenou cuketovou polévku s kari si nejlépe vychutnáme s opečeným chlebem.
Vydatná gulášová polévka z mletého masa slouží jako první chod oběd, ale vydá i na samostatné jídlo.
Sametová kulajda s houbami a koprem, který nadrobno nakrájíme.
Fazolačka neboli fazolová polévka s uzeným masem se pro získání potřebné konzistence zahustí trochou mouky s vodou.
Gulášová polévka umí pod vařečkou dobrého kuchaře vykouzlit na talířích strávníků sonátu lahodných chutí. Podle šikovnosti při vaření gulášové polévky lze mnohdy usoudit také na úroveň kuchařského umění a šikovnosti.
Recepty:
Lahodná polévka fazolačka se vylepší masem obraným z uvařeného kolena.
Jemná a rychlá polévka z mletého masa se dá vylepšít různými druhy zavářek.
Při vaření se hrášková polévka dochutí solí, majoránkou a přidáme olej.