Uvařená polévka či vývar nachází využití na jídelním stole.
Při přípravě jídla chlebová polévka budeme potřebovat následující suroviny: 1250 ml vody, 150 g tvrdého chleba, 200 g kořenové zeleniny, 50 g slaniny, 1 vejce, sůl, česnek, kmín, pažitku.
Postup přípravy receptu: Do hrnce dáme chléb a zeleninu, vše zalijeme studenou vodou a postupně vaříme do měkka. Polévku prolisujeme, doplníme šlehaným vajíčkem, které necháme v polévce srazit. Nakonec přidáme najemno nakrájenou rozškvařenou slaninu, osolíme, okmínujeme a přidáme česnek a pažitku.
Další recepty
Po upečení se bramborová buchta potře olejem. Zbývá pak již jen uchopit vidličku a nůž a pustit se do jídla.
Výborná zelná polévka s klobásou se nejlépe doplní lžící zakysané smetany, podáváme ji v hlubokém polévkovém talíři.
Po uvaření se kulajda doplní zastřeným vejcem. Nakonec přidáme kopr.
Připravená dršťková polévka z hlívy ústřičné doplní před podáváním další chody oběda. Přijde vhod.
Při podávání se gulášová polévka z mletého masa na talíři příhodně esteticky naaranžuje a doplní krajícem chleba.
Doma připravená bramborová pomazánka se namaže na krajíce chleba.
I dnes má gulášová polévka na jídelníčku své místo. Nakonec do ní ještě přidáme na malé kostičky nakrájené brambory a rozetřený česnek.
Vydatnou jihočeskou kulajdu doplní lžička octa.
Z doměkka uvařených brambor, mléka a másla připravená jemná bramborová kaše doplní karbanátky nebo řízky.
Charakteristickou chutí chutná pórková polévka a doplní se rozšlehaným vejcem.
Chlebová polévka dodá jídelníčku šmrnc.
Jemná polévka z kapra si otevřela cestu na jídelní stoly, podáváme ji ještě zatepla a dochucenou podle potřeby.
Kouzlo je ukryto v polévkovém talíři.
Ještě teplá ovarová polévka je tradice. Dochutí se rozemnutou majoránkou.
Můžeme si připravit také další z jídel.
Z tradiční kuchyně vycházející kulajda ze sušených hub zachutnala strávníkům a prošlapala si svoji vlatní cestu na výsluní.
Připravíme si hrnec a pustíme se do vaření.