Polévka se hodí jako hlavní jídlo i první chod.
Na přípravu jídla bramborová polévka budeme potřebovat následující suroviny: 2 hrsti sušených hub, 50 gramů másla, 50 gramů mouky, kostku bujonu, 4 středně velké na kostky nakrájené brambory, 2 mrkve (jedna nakrájená na kolečka a jedna celá), 1 celý celer oloupaný a přepůlený, 1 celou oloupanou cibuli, 1 menší petržel oloupanou a nakrájenou na kolečka nebo na malé kousky, sůl, pepř, majoránku podle chuti, 1 vejce, 2 stroužky česneku (nemusí být).
Postup přípravy receptu: Houby vložíme do kastrůlku, zalijeme přibližně půllitrem vody a chvíli povaříme.
Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a dozlatova na něm opražíme mouku (trvá to přibližně čtyři minuty). Poté jíšku postupně zalijeme zhruba litrem a půl studené vody. Důkladně promícháme, přidáme bujon, brambory a zeleninu. Přilijeme houby i s vývarem a uvedeme do varu.
Jakmile jsou brambory a zelenina měkké (po cca deseti, maximálně patnácti minutách vaření), vyjmeme celer, cibuli i celou mrkev. Bramborovou polévku podle chuti dosolíme, opepříme, přidáme majoránku, prolisovaný česnek a nakonec do bramborové polévky přes vidličku rozklepneme vejce a necháme ještě trošku povařit.
Další recepty
Domácí letní cuketová buchta s tvarohem se peče po dobu cca 35 až 40 minut.
Vydatná krémová špenátová polévka se slaninou a voňavými bylinkami.
Zelňačka s uzeným masem se zvlášť uvařenými brambory.
Výborná zelňačka z hlávkového zelí se ochutí octem nebo citronem.
Pšenično bramborová pizza se dá jíst za tepla i studena.
Lahodně chutnající bílá polévka z hlívy ústřičné se zjemní pomocí smetany.
Uvaříme krémovou čočkovou polévku a posypeme ji nasekaným koriandrem.
V dostatečném množství předem připravená bramborová buchta se dá podávat rodině i návštěvě.
Česká kulajda s houbami a koprem se okyselí octem.
Při podávání se již vychladlá cuketová buchta s ořechy nakrájí a podle individuální chuti pocukruje.
Rozmíchaným vaječným žloutkem dochucená bramborová polévka se zeleninou chutná nejlépe s čerstvým pečivem.
Tradičně rychlá cuketová buchta se při pečení kontrolujeme špejlí.
Při podávání se krémová rybí polévka opepří mletým bílým pepřem.
Bramborová polévka umí pod pokličkou, pod kterou se vaří, pod rukama zručného kuchaře vykouzlit na talířích strávníků serenádu lahodných chutí. Podle šikovnosti při vaření bramborové polévky si lze v mnohých případech vytvořit také názor na úroveň kuchařského umění a s ním spojené osobní manuální šikovnosti a zručnosti.
Recepty:
Po uvaření hříbková kulajda z Vysočiny získá chuť díky rozkvedlaným vejcím.
Jemná kulajda se smetanou se doplní nejlépe čerstvým nasekaným koprem.
Lahodná cuketová kulajda se doplní vařenými nebo ztracenými vejci.
Znám jen málo lepších pocitů, než naplnit si do té doby prázdné břicho voňavě vonící a lahodně chutnající porcí bramborové polévky.