Na přípravu jídla džem z rybízu a malin budeme potřebovat tyto suroviny:
700 g červeného rybízu, 600 g malin, 1 kg cukru
Postup přípravy:
Propláchnutý rybíz necháme okapat a obereme kuličky od stonků. Maliny také omyjeme a necháme okapat. Několik malin a kuliček rybízu si odložíme stranou.
Ostatní rybíz a maliny rozmačkáme nebo rozmixujeme, přidáme cukr a 5 minut vaříme za průběžného sbírání pěny, která se tvoří na povrchu. Ještě horký džem přecedíme a vaříme, až začne rosolovatět.
Do skoro hotového džemu přidáme několik plodů, které jsme neprolisovali, převaříme ještě tři minuty a nalijeme do sterilizovaných sklenic, které uzavřeme víčky a sklenice obrátíme dnem vzhůru.
Další články
Borůvkový džem skladujeme v temnu a chladnu.
Marmeláda z cukety a ostatních surovin.
Rybízový džem nalijeme do sklenic.
Třešňová marmeláda se skladuje naplněná do sklenic.
Povidla z jablek necháme nakonec pomalu zchladnout.
Malinový džem sterilujeme 20 minut.
Francouzský hruškový koláč patří do francouzské kuchyně.
Pyré z pečené dýně nakonec rozmixujeme.
Domácí kondenzované mléko necháme 15 minut vařit.
Rybíz černý roste roztroušeně.
Ostružinový džem je připravený z rozmělněných ostružin.
Kynuté buchty se švestkami pocukrujeme.
Kynuté višňové buchty podáváme s pudinkem.
Kostkový cukr vyřešil problém nepraktických homolí.
Džem z rybízu a malin zachová chuť a vůni ovoce i do podzimních a zimních dnů. Pozvěte do své kuchyně marmelády a džemy a uveďte je mezi své pokrmy.