Oko

Ondatra pižmová

Ondatra pižmová
Ondatra pižmová (Ondatra zibethicus).

Tvarem těla připomíná ondatra pižmová velkého potkana. Je 26 až 40 centimetrů dlouhá a váží od 0,6 do 1,7 kilogramu. Ze stran zploštělý ocas je mírně obloukovitě zahnutý, lysý a měří 19 až 27 centimetrů. Celé tělo ondatry pižmové je pokryto velmi hustou a jemnou srstí, která je na hřbetě hnědorezavá a na břiše krémová s narezavělým nádechem.

Ondatra pižmová je přizpůsobena k životu ve vodě. V březích řek, potoků nebo rybníků si vyhrabává několik metrů dlouhé nory, zakončené malou komůrkou. Vchod do nory bývá pod vodou. Na rybnících si zhotovuje z různých vodních rostlin úkryt, který často ční až 1 metr nad hladinu jako veliká hromada. Plavání a potápění jí ulehčují plovací blány mezi prsty zadních nohou.

Živí se většinou rostlinnou potravou, kterou doplňují malé ryby nebo měkkýši.

Rozmnožuje se od května do října. Březost samic trvá 28 až 30 dnů a v jednom vrhu bývá 5 až 9 mláďat. Během roku rodí samice mláďata 3 až 4 krát. Mláďata jsou asi 11 dnů nevidomá. Matka je kojí asi tři týdny a po jednom měsíci se osamostatňují. Mláďata z prvních vrhů se mohou ještě v témže roce rozmnožovat.


Další články

Proč ptáci mohou sedět na drátech, kterými protéká elektrický proud.
Krysa a potkan žijí v sousedství lidí.
Cumulonimbus se nazývá také bouřkový oblak.
Chov papoušků rosela pocházejících z Austrálie.
Papouščí zobák má unikátní uspořádání.
Ullmannit se vyskytuje spolu s dalšími minerály s obsahem niklu.
Město Sankt Peterburg bylo založeno v době vrcholu moci dynastie Romanovců.
Kokosovník ořechoplodý plodí kokosové ořechy.
Kakadu bílý patří mezi velké papoušky.
Bílý kůň v Oxfordshire.
Jezero Magadi má místy hladinu mramorovitou zkrystalizovanými usedlinami soli.
Stratus někdy zakrývá vrcholy kopců nebo vyšších staveb.
Lanovka do oblak vede na skalní hrot Aiguille du Midi v Alpách.
Křečové žíly a sedavé zaměstnání u kterého je dobré občas vstát.

Ondatra pižmová byla do Evropy zavlečena ze Severní Ameriky. Dnes obývá řeky, jezera i rybníky na celém území České republiky, s výjimkou nejvyšších pohoří.

Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů