Oko

Kokosovník ořechoplodý

Kokosovník ořechoplodý
Kokosovník ořechoplodý plodí kokosové ořechy.

Kultura kokosovníku je velmi stará, takže určit jeho původ je velmi obtížné. S přihlédnutím k výskytu příbuzných druhů se předpokládá, že tato palma pochází z Jižní Ameriky nebo Malajsie. Určení původu ztěžuje také to, že plody plavou na hladině vody a mořské proudy je přepravují do mnohdy i značných vzdáleností. Do Evropy byl kokosový olej dovezen poprvé okolo roku 1820 a kopra až roku 1860.

Kokosovník ořechoplodý je štíhlá palma, dorůstající výšky až 25 metrů, s kmenem dole poněkud ztlustlým. Asi 7 metrů dlouhé zpeřené listy bývají široké až jeden metr, přičemž jeden list dosahuje hmotnosti 10 až 15 kg. Chochol na vrcholu kokosovníku tvoří 25 až 35 listů, které vytrvávají na kmeni asi 3 roky. V paždí listů vyrůstá latovité květenství uzavřené zpočátku v toulci. V horní části laty je 6000 až 12 000 drobných nažloutlých samčích květů, při spodině postranních větví laty vyrůstá 500 až 800 žlutozelených samičích květů, z nichž se vyvíjí asi 15 plodů, peckovic (kokosových ořechů) s papírovitým hnědavým exokarpem na povrchu.

Plantáže kokosovníku ořechoplodého se zakládají na pozemcích s hlubokou, na živiny a humus bohatou půdou, kde je dostatek vlhka nebo možnost umělé závlahy, ale též na mořském pobřeží, protože mu neškodí zasolené půdy. Na plantáže se vysazují rostliny se 3 až 4 listy. Plodit začíná kokosovník v sedmém roce, maxima produkce dosahuje mezi patnáctým až šedesátým pátým rokem a dožívá se 120 let, přičemž však od osmdesátého roku již neplodí.

Kokosové ořechy se sklízejí celý rok v přibližně tříměsíčních intervalech, půlí se a po částečném vyschnutí se odděluje endosperm (bílé pletivo) od endokarpu (pecka, skořápka).

Usušený endosperm (kopra) obsahuje 60-67 % tuku, 20 % glycidů, 8 % surového proteinu a asi 4 % vody. Mele se na kokosovou moučku, používanou v potravinářství. Lisováním nebo extrakcí se z kopry získává kokosový olej s bodem tání 23 - 26 °C, takže v našich klimatických podmínkách je tuhý a používá se při výrobě margarínů, mýdel, šamponů, glycerínu, náhražky kaučuku a umělých pryskyřic.

Kokosová vlákna získávaná z mezokarpu jsou lehká, pružná a trvanlivá. Vlákna nedozrálých plodů jsou žlutá a spřádají se z nich lana a provazy, koberce a rohože. Vlákna zralých plodů mají hnědou barvu a používají se při výrobě košťat, kartáčů a jako vycpávkový materiál pro čalouněný nábytek.

Skořápky jsou pro vysoký obsah ligninu vhodné pro výrobu dřevěného uhlí. Ze sladké šťávy dužnatého vřetena květenství se získává palmový cukr. Klíční rostliny a mladé listové pupeny se konzumují jako zelenina.


Další články

Cuketová bábovka s ořechy je politá čokoládou.
Syndrom suchého oka a jeho příznaky.
Proč ptáci mohou sedět na drátech, kterými protéká elektrický proud.
Galenos a pouštění žilou, které mělo napomoci znovuobnovení rovnováhy tělesných šťáv.
Kokosová palma je pro obyvatele tropů zdrojem obživy.
Evoluce oka a jeho vývoj.
Město Sankt Peterburg bylo založeno v době vrcholu moci dynastie Romanovců.
Míchaná zelenina zavařená ve sklenici.
Mohavská poušť se rozkládá na jihovýchodě amerického státu Kalifornie.
Olivový olej a olivy patří ke Středomoří.
Kostel sv. Ignáce Praha 2 zde patřil mezi první barokní stavby.
Kostel Panny Marie před Týnem s náhrobkem dánského hvězdáře Tycho de Brahe.
Byzantské mozaiky na které se používaly tisíce drobných dílků.
Maremmanský skot se pěstuje ve střední Itálii.

Kokosovník ořechoplodý se pěstuje v tropických oblastech obvykle na březích velkých řek či moře. Pěstuje se pro plod, respektive jeho semeno, které je obecně známo jako kokosový ořech.

Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů