Oko

Kakadu bílý

Kakadu bílý
Kakadu bílý (Cacatua alba).

Kakadu bílý je typickým představitelem kakaduů, kteří tvoří zvláštní skupinu mezi velkými papoušky. Jejich nejnápadnějším znakem jsou prodloužená pera na hlavě ve formě chocholky, která bývá v klidu položena a při sebemenším vzrušení se vztyčuje. Podle polohy chocholky a velkých výrazných očí dovede po určité době majitel kakadua poznat jeho náladu.

Velmi silný zobák kakadua bílého má spodní čelist širší než horní a je všestranným "nástrojem", pomocí kterého pták zvládne překonat i složité zajištění dvířek klece.

Kakadu bílý patří do rodu kakaduů černozobých. Je celý sněhově bílý včetně výrazné chocholky, jen nahé okruží oka má modravě bílé, oko černé, zobák a nohy černošedé. Délka dospělého ptáka je 45 centimetrů, křídlo měří 30 centimetrů a ocas 18 centimetrů. Samice se od samce zbarvením neliší.

Kakadu bílý obývá severní a střední Moluky, ostrovy Halmaheru, Ternate, Tidore, Batjan a Obi.

Pestrost barev, která je běžná u jiných papoušků, plně nahrazuje krásně bílé peří a nápadný celkový vzhled kakadua bílého. Nenaučí se sice tolik slov jako žako nebo amazoňan, avšak neuvěřitelně přilne ke svému chovateli a obveseluje ho stále novými "nápady" doprovázenými čilou hrou chocholky.


Další články

Proč ptáci mohou sedět na drátech, kterými protéká elektrický proud.
Papouščí zobák má unikátní uspořádání.
Kokosovník ořechoplodý plodí kokosové ořechy.
Syndrom suchého oka a jeho příznaky.
Kostel Panny Marie před Týnem s náhrobkem dánského hvězdáře Tycho de Brahe.
Stratus někdy zakrývá vrcholy kopců nebo vyšších staveb.
Galenos a pouštění žilou, které mělo napomoci znovuobnovení rovnováhy tělesných šťáv.
Lanovka do oblak vede na skalní hrot Aiguille du Midi v Alpách.
Bílý kůň v Oxfordshire.
Chov papoušků rosela pocházejících z Austrálie.
Olivový olej a olivy patří ke Středomoří.
Město Sankt Peterburg bylo založeno v době vrcholu moci dynastie Romanovců.
Uranový důl v národním parku Kakadu obsahuje 10 procent světových zásob.
Cumulonimbus se nazývá také bouřkový oblak.

Kakadu bílý patří v přírodě mezi silně ohrožené druhy papoušků, zejména jako následek nelegálních odchytů a ničení životního prostoru.

Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů