Oko

Zelná polévka ze sladkého zelí

Na přípravu jídla zelná polévka ze sladkého zelí budeme potřebovat:
Množství na čtyři porce: 200 g anglické slaniny, 1 bobkový list, 350 g brambor, 1 cibule, polovina lžičky majoránky, 1 mrkev, 1 lžíce másla, polovina lžičky mleté pálivé papriky, 1 lžička mleté sladké papriky, polovina lžičky mletého černého pepře, 2 kávové lžičky soli, 1,2 litru vody, 300 g čerstvého bílého hlávkového zelí

Postup přípravy:
Oloupeme mrkev a brambory, mrkev nakrájíme na plátky, brambory na kostky. Zelí očistíme, překrojíme na polovinu, odkrojíme košťál a nakrájíme na tenké nudličky. Mrkev, zelí a brambory vložíme do hrnce, zalijeme vodou a uvedeme do varu. Poté snížíme teplotu, osolíme, opepříme mletým pepřem, přidáme bobkový list a vaříme pomalu 20 minut.

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a anglickou slaninu také nakrájíme na kostičky. Máslo rozehřejeme v pánvi, zpěníme na něm kostičky cibule, přidáme slaninu a dozlatova osmažíme. Nakonec přidáme sladkou a pálivou papriku a vše ihned přidáme do polévky. Z čerstvé majoránky odrhneme lístky a přidáme je do polévky, dochutíme solí, povaříme ještě 1-2 minuty a můžeme podávat.


Další články

Paprikové zelí dusíme na mírném ohni.
Sůl kamenná vytváří velké krystaly.
Zelí se pěstuje na celém území Evropy.
Cuketový nákyp s uzeným masem zapečeme dorůžova.
Cuketová polévka s červenou čočkou chutná s chlebovými krutonky.
Zelňačka se zakysanou smetanou a brambory.
Francouzské brambory se smetanou pečeme pomalu.
Francouzské brambory s uzeným masem podáváme s kyselou okurkou.
Zelňačka z uzených žeber s plátky klobásy.
Cibule patří do čeledi liliotvarých.
Bílý pepř má nejostřejší chuť.
Špenátová polévka s noky které necháme povařit.
Sůl byla lidem známa již v pravěku.
Brambory se jí vařené, pečené nebo smažené.

Zelná polévka ze sladkého zelí rozvoní kuchyni svojí vůní a potěší chuťové buňky jedlíků.

Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů