Na přípravu receptu na maďarský dezert somlói galuska budeme potřebovat:
Piškotové dortíky: 6 žloutků ze slepičích vajec, 6 bílků ze slepičích vajec, 6 lžic hrubé mouky, 6 lžic cukru, vanilkový cukr, 2 vrchovaté lžíce kakaa
Ořechový krém: 100g másla, 100g pomletých vlašských ořechů, 200ml mléka, 1 vrchovaté lžíce cukru, 1 lžíce tuzemského, 1 vrchovatá lžička mouky, hrst hrozinek máčených v tuzemském
Čokoládový krém: 200ml mléka, 1 slepičí vejce, 1 vrchovatá lžíce cukru, 1 vrchovatá lžička mouky, 100g másla, 2 vrchovaté lžíce kakaa
Ozdoba: 100ml mléka, 300ml šlehačky, 1 lžíce tuzemského, 100g cukru, 2 lžíce kakaa
Postup přípravy:
Vymažeme a vysypeme moukou dvě čtvercové nebo obdélníkové formy.
Žloutky smícháme s cukrem a šleháme do husta a pěniva. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který pak zároveň s moukou lehce vkládáme do žloutkové směsi.
Těsto rozdělíme na dvě části. Do jedné vmícháme kakao a do druhé vanilkový cukr. Každé těsto vložíme do jedné formy a 15 minut pečeme v troubě vyhřátě na teplotu 180 °C, až jde od formy. Vyklopíme je na mřížku a necháme vychladnout.
Připravíme si ořechový krém. V kastrolku smícháme máslo, mléko, ořechy, cukr, tuzemský a mouku. Za stálého míchání uvedeme do varu, odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Takto připraveným krémem potřeme jeden piškot, posypeme hrozinkami a přiklopíme druhým piškotem.
Připravíme si čokoládový krém. V hrnku smícháme mléko s mašlehaným vejcem, cukrem, máslem, kakaem a moukou. Za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí krému (Nesmí se však vařit). Krém necháme trochu vychladnout a nalijeme na dezert.
Dezert somlói galuska nakrájíme na malé čtverečky, naaranžujeme na moučníkový talíř a polijeme mlékem smíchaným s 50g cukru a tuzemským. Ušleháme šlehačku, kterou zákusek ozdobíme.
Před podáváním smícháme 2 lžíce kakaa s 50g cukru a trochou vody a vzniklou hmotou polijeme šlehačku.
Další články
Arašídové máslo najdeme v mnoha amerických kuchařských receptech.
Cuketový koláč s jablky pečeme, až je těsto zlatavé.
Francouzský hruškový koláč pečte 40-45 minut.
Francouzské brambory se zelím podáváme se sekanou pažitkou.
Banánový dezert pochází z brazilské kuchyně.
Praktický kostkový cukr nahradil homole.
Cibule obohacovala již jídelníček starých Sumerů.
Gulyás recept na přípravu tradičního maďarského jídla.
Cuketový koláč se sýrem podáváme ozdobený petrželkou.
Cuketový salát s cibulí se hodí jako svačina.
Francouzské brambory s mletým masem dáme na 40 minut zapéct.
Slepovaná linecká kolečka s marmeládou.
Dezert somlói galuska je tradiční maďarské jídlo, ke trému se hodí káva či capuccino.