Oko

Maďarské pokrmy

Gulyás
Gulyás bográcsban je typický maďarský pokrm.

Jaké jsou oblíbené maďarské pokrmy, na čem si v Maďarsku pochutnáte?

V Maďarsku se konzumuje velké množství masa, především hovězího a vepřového. Populární jsou i ryby a zvěřina. Nejčastěji používaným kořením je v maďarských pokrmech paprika a velmi oblíbenými surovinami jsou i zelí a zakysaná smetana. Z Maďarska pochází některé u nás dobře známé potraviny, především čabajka. Maďaři také rádi jedí sladké, vedle palačinek jsou vynikající tradiční štrůdly s tvarohem a koprem, mákem nebo zralými švestkami.

Gulyás je asi nejtypičtější maďarský pokrm. Na rozdíl od našeho guláše jde o vydatnou polévku z hovězího masa, brambor a cibule, to vše je okořeněné sladkou nebo pálivou paprikou. Z polévek si určitě pochutnáte na halászlé. Tato hutná rybí polévka je uvařena z několika druhů ryb, rajčat a zelených paprik a je kořeněna mletou paprikou. A jako sladkou tečku vyzkoušejte somlói galusku, vynikající tradiční dezert z piškotového těsta a vanilkového a čokoládového krému, s vlašskými ořechy a rozinkami. Maďarské pokrmy jsou v mnohém podobné těm našim, českým.


Další články

Rajská brána Florencie je zdobena výjevy ze Starého zákona.
Bezpečnostní zámky dveří předstvují symbol bezpečí.
Ranní káva zve do nového dne.
Jeskyně Altamira trpí přítomností turistů, proto byla vytvořena její věrná replika.
Kudu malý žije ve východní Africe.
Vodopád Murchison Falls stěsnává 300 metrů široký říční proud do sedmimetrové soutěsky.
Kontryhel obecný má při povrchu půdy statný oddenek.
Sluneční skvrny nejsou jen efektní podívanou pro astronomy.
Slovenské ledové jeskyně ve kterých můžeme vidět ledové krápníky.
Paprikové zelí ochutíme česnekem.
Brazilská káva příprava a ozdobení šlehačkou.
Která slovenská ledová jeskyně je nejvzácnější vlivem přírodních podmínek.
Silická ľadnica se nalézá na území Slovenského krasu.
Turecká káva musí mít na povrchu pěnu.

Maďarské pokrmy jsou pestré jak co se týče použitých surovin, tak i paletou svých chutí. Zatímco jednoznačně nejproslulejší fenomén maďarské kuchyně je gulyás, proslavily se také perkelt, lečo, tokáň, paprikáš, langoše, čabajky, klobásy, uherský salám a mnohá další jídla.

Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů