Oko

Jerseyský skot

Jerseyský skot
Kráva jerseyského skotu.

Jerseyský skot dostal své jméno podle ostrova Jersey v průlivu La Manche, kde je odnepaměti chován jako plemeno vysoce užitkového skotu. V mírném podnebí může být půl roku dnem i nocí na pastvinách a po zbývající část roku alespoň přes den. Jen zcela krátce jsou stáda odkázána na pobyt ve stájích. Pastviny jsou bohaté, neboť vlhké podnebí umožňuje rychlý růst rostlin. Přesto je jerseyský skot plemenem poměrně malého vzrůstu, v kohoutku dosahují sotva 120 cm a váží 350 až 400 kilogramů. Je to zapříčiněno především nedostatkem minerálů (vápníku a fosforu) v půdě, a tím i v rostlinstvu. Pokud je jerseyský skot chován mimo svoji domovinu, na půdách s dostatkem minerálů, je zpravidla podstatně větší a těžší.

Novým životním podmínkám se však nepřizpůsobuje tak dobře jako například švycký skot. Více než 200 let nebyla na ostrov Jersey dovezeno žádné jiné plemeno z obavy, aby tam nebyly zavlečeny nakažlivé choroby skotu, především tuberkulóza. Ta se na ostrově skutečně ve stádech nevyskytla, avšak právě proto je k ní dnes jerseyský skot zvlášť náchylný. Nedisponuje v těle protilátkami a pokud se dostanou do prostředí, kde se tato choroba vyskytuje, snadno jí onemocní.

Dlouhodobý zákaz dovozu cizího skotu na ostrov Jersey způsobil, že jerseyský skot je chován ve velmi prošlechtěné formě. Mladá zvířata jsou tmavá, dospělí býci jsou vždy tmavší než žlutobílé krávy. Hlava jerseyského skotu je malá, široká, krátká je především obličejová část, na které má nos silně štičí profil. Dlouhý a tenký krk vybíhá z úzké hrudi. Svalstvo trupu i končetin je málo vyvinuté, takže na žír se tento dobytek nehodí. Zato velké žláznaté vemeno u krav (i u býků jsou vyvinuty pastruky) dává tučit dojné plemeno. Běžně dojí 5-6 tisíc litrů za laktaci při průměrné tučnosti 5 %, mnohé krávy však mívají tučnost 6 až 7 %.


Další články

Ostrov Aldabra patří ke druhému největšímu korálovému atolu planety.
Déšť meteoritů L'Aigle se snesl dvacátého šestého dubna 1803.
Mrtvé moře leží v nehostinné pouštní oblasti.
Kubánka malá se živí malými semeny, především travními, a hmyzem.
Ostrov Martinik Indiáni nazývají ostrov květin.
Kudu velký obývá africké savany od Čadu a Etiopie po jih Afriky.
Vosík francouzský si staví malé hnízdo.
Chrobáci pečují o své potomstvo.
Francouzský jídelníček se mění.
Francouzské Antily Guadeloupe a Martinik a další menší ostrovy.
Kamenný les Pobiti Kamani poblíž města Varny v Bulharsku.
Křepelčí vejce mají vysokou výživovou hodnotu.

Jerseyský skot představuje druhé nejrozšířenější plemeno mléčného skotu na světě. Do Česka byl jerseyský skot dovezen v 60. letech 20. století.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů