Oko

Pečené jedlé kaštany

Jak připravit pečené jedlé kaštany

Nejlepší je nařezat na oblé straně kaštanu zářezy do tvaru kříže a položit řezem nahoru na plech. Poté je dejte do trouby ohřáté na teplotu asi 200 °C. Péct se musí asi půl hodiny, dokud se slupka sama nezačne otevírat a dužina zlátnout. Loupou se ještě horké ostrým nožem (když jsou studené, jde to pak už obtížněji).

Jedlé kaštany lze i vařit. Opět je potřeba je na oblé straně rozřezat cca 4 mm do hloubky, zkrátka trochu hloubší než povrchový řez. Vařte je asi 20 minut. Poté je sceďte a zabalte do utěrky a mačkeje tak dlouho, dokud se slupka neuvolní. Pak jdou snadno loupat.

Víte, že se jedlými kaštany dalo kdysi i platit? Je to skvělá a zdravá pochoutka, kterou v zimě seženete především na trzích, a to rovnou čerstvě upečené. Do rukou je dostanete v sáčku, krásně zahřejí ruce. Ale upéct si je můžete i doma.

Pamatuji si, jak jsme s babičkou chodívaly do cukrárny na kaštanové pyré se šlehačkou. Bavilo mne také uvařené kaštany vyloupávat ze slupky. Byly tenkrát k dostání na každém druhém rohu jen tak pečené nebo v obchodě syrové, kde si je lidé mohli koupit na domácí přípravu jídel. Kaštanové pyré se podávalo i v těch nejlepších restauracích, z kaštanů se pekly skvělé dortíky. Pak se jedlé kaštany z trhu vytratily a na pulty se vrátily až teprve před pár lety.

Jedlé kaštany lze v kuchyni použít i namísto brambor. Uvařené a rozmačkané s máslem jsou skvělou obměnou bramborové kaše. Dokážou dodat chuť pečené krůtě nebo krocanovi, do které se dávají jako nádivka.


Další články

Uherský stepní skot díky své odolnosti ůstává venku pod širým nebem od jara do podzimních mrazíků.
Koření vanilka pochází z Mexika.
Vlnožil ploský dorůstá délky více než metr.
Křídové útesy Beachy Head jsou nejvyšší v celé Británii.
Jedlé kaštany nikdy netvořily pouze jednotvárnou stravu chudých.
Lama huanako oživuje svojé přítomností nejvyšší oblasti Kordiller.
Sopka Pinatubo na Filipínách.
Olivovník patří svým věkem mezi rekordmany.
Výbuch sopky Hora Svaté Heleny proběhl 18. května 1980.
Plísně na zelenině pochází z Nového světa.
Cuketový kečup připravíme z orestovaných cuket.
Zapečené patizony jíme nejlépe s rýží.

Pečené jedlé kaštany jsou jedinečné především svou zvláštní, nasládlou chutí, která z nich dělá lahůdku. Hodí se na přípravu jak sladkých, tak i slaných jídel. Cukráři dávají kaštanovou mouku například jako přísadu do různých sladkých těst. Vynikající je kaštanový nugát, který se připravuje z kaštanového pyré, karamelu, medu a kandovaných třešní.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů