Vánoční pečení rozvoní kuchyni během předvánočního času.
Na přípravu receptu vánoční hvězda s marcipánovou ozdobou budeme potřebovat:
Korpus: 60 gramů hladké mouky, 120 gramů bramborové moučky, 180 gramů jemného krystalu, 2 kávové lžičky kypřícího prášku, 6 vaječných žloutků, 6 vaječných bílků - pevně vyšlehaný sníh, kávovou lžičku nastrouhané citronové kůry z bio citronu, špetičku soli.
Na náplň: 2 polévkové lžíce nutely, 60 gramů másla, 60 gramů moučkového cukru, 1 až 2 polévkové lžíce mléka.
Ostatní ingredience: 2 polévkové lžíce mascarpone na potření povrchu korpusu, hrst opražených a hrubě nasekaných lískových oříšků.
Marcipán na potažení: 400 gramů hladkého přesátého moučkového cukru, 30 gramů světlého tekutého medu, 15 gramů másla, 8 gramů želatiny (+ trochu vody na její namočení), 4 polévkové lžíce vody.
Postup přípravy: Den předem připravíme z těsta dle popsaných ingrediencí korpus ve tvaru hvězdy, který pečeme 20 až 30 minut při teplotě 160/170 °C.
Upečený korpus podélně rozřízneme, naplníme připraveným krémem, potřeme také po obvodu, který můžeme posypat i oříšky. Na tenkou vrstvu z mascarpone vložíme vytvarovaný marcipánový plát. Povrch také ozdobíme malými dvojbarevnými hvězdičkami.
Marcipán na potažení: Želatinu necháme změknout ve vodě. Na mírný oheň postavíme malý hrnek s vodou a medem a pomalu v něm rozpouštíme máslo a vyždímanou želatinou. Do misky, nebo do nádoby robota nasypeme cukr, přidáme hmotu, dobře promícháme, spojíme a nakonec na pracovní desce posypanou cukrem, v rukách propracujeme. Marcipán na potažení musí být lesklý a pružný, na konec těsně zabalíme do igelitového sáčku a v suchém prostředí necháme odležet aspoň 24 hodin. Do lednice nedáváme.
Další články a recepty
Tradiční čokoládové košíčky vložíme do krabic a necháme uležet.
Jemné pařížské rohlíčky máčíme v čokoládové polevě a necháme je na nějakou dobu odležet.
Jemné vanilkové rohlíčky jsou po vytažení z trouby velmi křehké.
Hotové máslové kuličky dáme před Vánoci odležet.
Lahodně chutnající čokoládové vánoční kuličky se obalí do čokolády.
Rostlina vánoční hvězda pryšec nádherný patří k symbolům Vánoc.
Vánoční hvězda s marcipánovou ozdobou šíří kolem sebe vonící aroma.
Jemné a lahodné měkké vánoční máslové sušenky vykrajujeme vánočními vykrajovátky.
Na čokoládové pracny se hodí těsto a formičky na pracny. Čokoládové pracny jsou u nás velmi oblíbené vánoční cukroví.
Když máslový krém do cukroví vymícháme, použijeme jej na vánoční cukroví.
Doma připravené babiččiny vanilkové rohlíčky obalujeme ještě zatepla v cukru.
Lahodné vánoční hvězdy vykrájíme, upečeme, uložíme do krabice a necháme uležet.
Voňavé košíčky s krémem jsou předzvěstí Vánoc. S předstihem je uložíme do krabice a necháme náležitě uležet.
Vánoční hvězda s marcipánovou ozdobou si drží tvar, je křehká a ihned měkká.
Do papírových košíčků vložené košíčky z lineckého těsta se ozdobí kuličkou hroznového vína nebo měsíčkem mandarinky.
Hotové tříbarevné košíčky uchováváme v ledničce a před podáváním necháme chvíli při pokojové teplotě. Tříbarevné košíčky jsou výkladní skříň úspěchů při pečení vánočního cukroví.
Chutnější vánoční hvězdu s marcipánovou ozdobou jsem dlouho neokusil.