Vánoční pečení rozvoní kuchyni v předvánočním čase.
Na přípravu receptu mandlové košíčky budeme potřebovat:
200 gramů hladké mouky, 100 gramů másla, 50 gramů moučkového cukru, 60 gramů mletých mandlí, 2 vaječné žloutky
Krém: 250 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 200 gramů moučkového cukru, 200 gramů změklého másla, 1 vaječný žloutek, 2 lžíce mandlového lik.
Na ozdobu: tmavou čokoládovou polevu, sekané loupané mandle.
Postup přípravy: Ze surovin na těsto vypracujeme na lehce pomoučněné ploše těsto, zabalíme do potravinářské folie a na dvě hodiny uložíme do chladu.
Troubu předem vyhřejeme na 150 °C, horkovzdušnou na 130 stupňů. Formičky na košíčky vymastíme. Z těsta oddělujeme kousky, vkládáme je do formiček a stejnoměrně vytlačujeme. Stavíme je na plech a pečeme, až je těsto křehké a zlatavé. Poté okamžitě vyjmeme z trouby a vyklopíme z formiček. Necháme vychladnout.
Na krém svaříme za stálého míchání mléko s moukou. Když směs trochu vychladne, zašleháme do ní vaječný žloutek. V misce utřeme máslo s cukrem a po lžičkách do něj zatřeme vychladlou mléčnou směs. Jemný krém dochutíme mandlovým lik.
Košíčky plníme až před podáváním pomocí cukrářského nebo plastového sáčku, u kterého odstřihneme malý roh. Dozdobíme čokoládovou polevou a mandlemi.
Další články a recepty
Na voňavé vánoční pracny se hodí tradiční pracnové formičky.
Po upečení košíčky plněné ořechovou náplní pomažeme z horní části čokoládou a ozdobíme polovinou vlašského ořechu.
tatrankové cukroví upečeme dorůžova ve středně vyhřáté troubě.
Na šlehačkové vánoční cukroví použijeme hladkou mouku, šlehačku a máslo.
Lahodné burizonové kuličky připravíme z karamelu.
Po upečení dáme medvědí pracny nakonec cca na tři týdny uležet.
Sladké linecké košíčky plníme náplní krémové konzistence.
Medovníkové kuličky ze salka obalujeme v drobečcích.
Ještě zatepla, avšak mírně vychladlé ořechové pracny obalíme v moučkovém cukru.
Na vanilkové rohlíčky si připravíme těsto, ze kterého vytvoříme váleček o průměru cca 3 cm.
Lahodně chutnající linecké košíčky s ořechovou náplní se naplní pomocí zdobícího cukrářského sáčku.
Cukroví kokosové pracny doplní vůní a chutí vánoční atmosféru.
Slaďoučké medovníkové kuličky skladujeme v chladu.
Mandlové košíčky jsou recept na přípravu jídla, které chutí a vůní umí navodit pohodu vánoční atmosféry. Mandlové košíčky a sváteční vánoční atmosféra času v závěrečném období kalendářního roku k sobě patří.
Jemné a lahodné ořechové kuličky můžeme z poloviny máčet do čokolády.
Domácí kakaové kroužky pečeme, slepíme zavařeninou a přelijeme čokoládovou polevou.
Ozdobené makronky v čokoládě namočíme z poloviny do rozpuštěné polevy.
Lepší mandlové košíčky jsem už dlouho nejedl.