
Volavka černohlavá (Ardea melanocephala) je statný, asi 95 cm vysoký pták. Je rozšířena téměř po celé Africe jižně od Sahary. Velmi hojná je ve východní Africe kolem jezer a řek, ale objevuje se také při mořském pobřeží. V době mimohnízdní zaletuje v hejnech i daleko od vody, do savan, kde chytá především saranče, ale zmocňuje se i drobných hlodavců, ještěrů a příležitostně i malých ptáčat. Na březích vod loví žáby a na mělčinách ryby. Je zajímavé, že za touto kořistí se často vydává v noci, kdežto na souši loví ve dne. V období sucha, kdy mělké vody vysychají, se hejna těchto volavek stěhují na příhodnější místa. V době hnízdění se volavky černohlavé zdržují obvykle v menších společnostech nebo často jen v párech. Pouze z několika míst, např. z oblasti severně od Nairobi, jsou známy větší kolonie tohoto druhu. Ptáci si budují hnízdo z větviček a rákosu na vysokých stromech u vody, ale někdy i v rákosinách. Zvláštností je, že hnízdí v kteroukoli roční dobu, pokud mají jezera a řeky dostatek vody. Samice snáší dvě až čtyři vejce modravé nebo modrozelené barvy. V sezení na snůšce se střídají oba rodiče po dobu 25 až 28 dnů. Mláďatům přinášejí rybky, žáby a hmyz. Teprve po devíti týdnech jsou mladé volavky schopné letu. ještě delší dobu se však drží pohromadě s rodiči. Volavka černohlavá se ozývá nápadným krákoravým hlasem. Jejími nepřáteli jsou především velcí draví ptáci, zejména orli.
Další články
Albíni, bílá zvířata mají v přírodě jen malou šanci přežít.
Kobylky a saranče jsou obyvatelé luk a vysluněných úhorů.
Barvy mají vliv na lidskou mysl.
Jedovaté žáby odstrašují případného predátora svým pestře barevným zbarvením.
Čtverzubci, nafukovací ryby
Javorový sirup je sladká pochoutka užívaná pro některé tradiční recepty.
Mořské řasy využívají některé asijské recepty.
Voda a její nedostatek.
Hořící strom nazývaný také africký tulipánový strom.
Ptačí hnízda různého tvaru.
Řeka Ganga je nejposvátnější řekou Indů.
Jedovatí pavouci a hmyz, jak je to s ním doopravdy.
Mladotické jezero vzniklo 26. až 28. května 1872.
Mumie z bažin nalézané v rašeliništích severního Německa, Dánska, Anglie a Irska.