Oko

Slané vinice

Slané vinice v Negevské poušti
Vinice v Negevské poušti

Z hroznů rostoucích v prosolených půdách izraelské pouště Negev se vyrábí chutnější a aromaičtější víno než z hroznů pěstovaných v jiných částech Izraele. Oblast má sice nedostatek dešťových srážek, má však hojné zásoby spodní vody. Podle odborníků její množství postačí na více než dvě stě let intenzivního zemědělství. Spodní voda je sice slaná, ale profesor Bel-Ami Bravdo z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě objevil odrůdu hroznů, která snáší vysoký obsah soli ve vodě a půdě, i když je třeba spodní vodu ředit vodou ze závlahových systémů. I při zvýšených nákladech na zavlažování se pěstování vinné révy v poušti Negev vyplatí. Podle odborníků to bude dokonce "lukrativní využití pouště a spodních vod".

První hrozny z malé vinice v této oblasti se sklízely na přelomu tisíciletí a dnes již lze zakoupit víno, které získalo mezinárodní obdiv vinařů.


Další články

Vinná réva se poměrně brzy rozšířila po starověkém světě.
Čaj je vzpruhou těla i potěchou smyslů.
Led zdrojem pitné vody pro žíznící části světa.
Javorový sirup je sladká potravina, kterou využívají některé recepty.
Mrtvé moře je jezero jehož voda má vysoký obsah soli.
Voda jejíž nedostatek má na některých místech planety nepříznivé následky.
Historické zemědělské stroje od počátků zemědělství do dnešních dnů.
Poušť Gobi se nalézá mezi Čínou a Mongolskem.
Čaj Darjeeling patří k nejkvalitnějším a nejznámějším čajům na světě.
Med využívají tradiční recepty na výrobu perníku.
Velbloud, koráb pouště patří k nejstarším domestikovaným zvířatům.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů