Olea europaea - olivovník evropský.
Ač název tohoto stromu zní olivovník evropský (Olea europaea), jeho původ je třeba hledat v Asii. Dnes však hojně roste i v Itálii, Řecku nebo Španělsku. Na první plody olivovníku je nutné čekat až dvacet let, poté je však schopen rodit své plody dalších 200 let. Během podzimu jsou z olivovníku sklízeny zelené plody, v zimě pak olivy tmavé. Nejedná se tedy o odlišné odrůdy, zelené olivy jsou na rozdíl od tmavých pouze nedozrálé.
Z oliv se vyrábí kvalitní olej a jsou součástí mnoha pokrmů. Kvality oliv a olivového oleje využívala již v antice řecká civilizace. Podle nesčetných výzkumů působí olivy na lidský organismus velmi blahodárně. Vzhledem ke svým detoxikačním účinkům mohou hrát podstatnou úlohu v boji proti stárnutí, civilizačním a srdečním chorobám. Olivový olej lze úspěšně použít i jako obranu proti různým kožním chorobám. Zlepšuje zrávení a chuť k jídlu. Několik plodů stromu Olea europaea před hlavním jídlem pomůže zvýšit hladinu žaludečních šťáv, a tím urychlit trávení. S olivami se mohou návštěvníci barů setkat i v některých koktejlech.
Další články
Olivový olej se lisuje z plodů olivovníku evropského.
Stromy rostoucí kolmo ke svahu v důsledku pohybů terénu.
Vitamin C okolo kterého vznikla v minulosti celá řada mýtů.
Rakytník řešetlákový obsahuje v hojné míře vitamin C.
Ořechový olej má široké uplatnění ve studené kuchyni.
Čaj Darjeeling patří mezi nejkvalitnější a nejznámější čaje na světě.
Kokosová palma je pro obyvatele tropického pásma nepostradatelnou rostlinou.