Oko

Chutnější jahody

Jahody možná budou brzy ještě chutnější a voňavější, než dosud. Vědci totiž objevili geny, které vytvářejí typickou chuť i vůni jahod a které také určují jejich zbarvení.

Jahody
Jahody možná budou brzy ještě chutnější a voňavější.

Objev genů, které rozhodují o vůni, sladkosti a jemnosti jahod, oznámil britský odborník na genetiku rostlin Ken Manning. Jeho cílem nyní je objev uplatnit a vyprodukovat ještě sladší jahodu s bohatší chutí, než na jakou jsou konzumenti zvyklí. Nabízejí se mu dva základní postupy. V prvním případě může použít molekulární markery, které označí variety s geneticky výraznější chutí. Právě touto cestou se Manning se svými kolegy chystá vydat. Druhou možností by bylo transferovat geny chutě a vůně do mikroorganismů, jež se posléze přidají k produktu. Tímto způsobem se obohacují uměle vyráběné potraviny.

V čem vůbec spočívá Manningův objev? Jde o protein, který přenáší cukr z floemu (tkáně, která vede všechny látky do všech částí rostliny) do buněk plodu. Protein přenese sacharózu do vakuol - velkých "otvorů" v buňkách - a při této cestě zůstává zachycen v buněčné membráně. V době zrání plodu tak protein umožňuje, aby plodem procházelo ještě větší množství cukru. "Kdybychom zvýraznili gen, který vyrábí tento protein, dosáhli bychom ještě většího přísunu cukru do plodu, a získali bychom ještě sladší jahodu," vysvětluje Manning.

Manningův tým ovšem odhalil nejen gen, který vyrábí tento "cukrový transport", ale také další geny. Například ty, které rozhodují o červeném zbarvení jahod. Tyto geny zároveň podporují vznik enzymů, které přetvářejí trpkou chuť nezralých plodů na chuť sladkou (při postupném červenání). Jejich umělým povzbuzením by bylo možné zrání jahod výrazně urychlit. Nabízí se však otázka - budou to ještě jahody?


Další články

Rostliny a lidé spolu žijí v jednom prostoru.
Čaj je vzpruhou těla i potěchou smyslů.
Reklama pomocí vůně a její budoucnost.
Vitamin C okolo kterého vznikla v minulosti celá řada mýtů.
Javorový sirup je produktem kanadských javorů.
Potraviny a zdravá výživa - nestačí pouze vyloučit ze svého jídelníčku tučné hamburgery, řízky a smažené chipsy.
Hedvábí - královna látek produkovaná housenkou bource morušového.
Masožravé rostliny lapají hmyz.
Svatý grál je kalich, který se stal součástí evropské kultury.
Asertivita v různých životních situacích.
Rakytník řešetlákový obsahuje v hojné míře vitamin C.
Herbáře rostlin v průhonickém zámku, který je střediskem botaniky.
Kokosová palma je pro obyvatele tropického pásma klíčovou rostlinou.
Čaj Darjeeling patří k nejkvalitnějším a nejznámějším čajům na světě.

Jahody možná budou brzy ještě chutnější a voňavější, vědci objevili geny, které vytváří jejich typickou chuť a vůni.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů