Oko

Bakterie E. coli

Bakterie E. coli a nebezpečný salát.

Bakterie E. coli
Bakterie E. coli O157 je bakterie zcela neškodná pro hovězí dobytek, v jehož střevech žije.

Jedná se o předem umytý, na kousky natrhaný salát nejrůznějších druhů. Obliba a prodej těchto salátových směsí v celém světě prudce roste. Problém je, že na něm mohou být bakterie nejhoršího typu E. coli označovaného jako O157.

Ještě před několika desetiletími byla E. coli (Escherichia coli) považována především za problém hamburgerů a dalších nedostatečně tepelně upravených mas. Od roku 1991 je E. coli stále častěji spojována s ovocem a zeleninou. Prokazatelně byly touto bakterií v USA nakaženy například melouny, hrozny vinné révy, salát ze syrového zelí, chřest a jablečná šťáva. Od roku 1998 musí být nepasterizovaná šťáva z jablek v USA povinně označena varováním před možností nákazy. Její prodej prudce klesl.

Přesně v té době se v celém světě staly hitem směsi z nejrůznějších druhů hlávkových salátů - například ledového, červeného a dalších. Jsou v nich umyté listy salátů natrhané na drobné kousky. Stačí přidat zálivku. V USA jejich spotřeba stoupla v letech 1997 až 2005 trojnásobně, což představuje roční prodej v hodnotě tři miliardy dolarů.

Při prodeji jednotlivých kusů salátů kontaminované hlávky nenakazí spoustu dalších. Když jsou ale listy salátů nasekány a společně propírány, jediná nakažená hlávka roznese infekci na stovky dalších lístků. Nepomůže ani to, že se perou třikrát, z toho jednou v chlorované vodě, která by infekci teoreticky měla zničit. Stačí, aby na nějakém listu zbylo minimální množství bakterií - z mnoha milionů třeba jen padesát - a člověk se nakazí.

Bakterie E. coli vylučuje shiga toxin

Bakterie E. coli O157 vylučuje jeden z nejhorších známých toxinů tzv. shiga toxin, který je typický především pro bakterie rodu Shigella, ale také pro některé zvlášť nebezpečné typy E. coli.

E. coli O157 je bakterie zcela neškodná pro hovězí dobytek, v jehož střevech žije. A to je také jeden ze způsobů, jakým se nákaza šíří. Stačí, aby se v blízkosti pole, na kterém se pěstuje salát, zelí nebo třeba špenát, pásl hovězí dobytek. Nebo aby se k hnojení použila chlévská mrva nebo zpracovaný recyklovaný odpad z kanalizace.

U člověka vyvolává nákaza E. coli O157 řetěz symptomů. Začíná tím, že se bakterie nabourají do buněk střevních sliznic. Nejprve vylučují proteiny, které jim umožní pevně se přisát na epitel střevní stěny. Pak začnou vylučovat shiga toxin, který zničí buňky střevních stěn a dostane se do krevního oběhu. Jak putuje tělem, může napadnut ledviny, mozek a v krajních případech způsobit selhání více orgánů a smrt. Ti, co přežijí, mohou mít celoživotní následky: chronické selhání ledvin, paralyzované některé části těla nebo mohou oslepnout. Antibiotika nepomáhají, spíše škodí, protože narušují buněčné stěny a do organismu se tak může dostat ještě více toxinu shiga.

Bakterie E. coli je světový problém

Podle amerického Centra pro kontrolu chorob se bakterií E. coli O157 v USA ročně nakazí 73 tisíc lidí a více než šedesát jich umírá. Nejvíce případů bylo zaznamenáno v roce 2000, nyní je viditelný mírný pokles.

Podle mikrobiologa Johna Fairbrothera z kanadské univerzity v Montrealu jde o vážný celosvětový problém, který se zatím nedaří uspokojivě vyřešit. Klesá počet nákaz z konzumace masa díky důkladnějšímu tepelnému zpracování i v rychlých občerstveních a také lepší hygienické kontrole na jatkách. Prudce však roste počet nákaz z výrobků, které se tepelně nezpracovávají. Především z ovoce a zeleniny. Stále častěji se objevují i nákazy dalšími kmeny jako například E. coli O111 a E. coli O26.

E. coli je odolná bakterie

E. coli O157 má obrovskou schopnost přežít. Vědci z univerzity v Georgii pokusy zjistili, že v poli na hlávkách salátu přežívá více než sedmdesát sedm dní, na mrkvi nejméně 175 dní a na cibuli pětaosmdesát dní.

Nebezpečí nákaz může prudce snížit nákupy tolik oblíbených směsí salátů i jiné zeleniny a způsobit jejich pěstitelům podobnu krizi stejně jako chovatelům hovězího dobytka v devadesátých letech. V roce 2003 se zjistilo, že ztráty chovatelů za poslední desetiletí vyvolané obavami z nákazy E. coli představovaly 2,7 miliardy dolarů.

Nikdo zatím neví, jak možnosti nákazy zabránit. Zkoumají se možnosti aplikace protilátek u lidí, kteří už jsou nakaženi. Jistou cestou, jak nákaze zabránit, by bylo očkování krav. Těm ale E. coli vůbec neškodí, a proto většina farmářů do vakcinace investovat nechce. Uvažuje se o zákazu používání chlévské mrvy k hnojení i upravené odpadní vody k zavlažování. Ani jeden z těchto způsobů ale nezajišťuje účinnou ochranu proti E. coli O157.


Další články

Lahvové stromy neboli baobaby.
Vinná réva je používána pro výrobu nápojů i přímou konzumaci.
Zvířata ve filmu si dokážou najít cestu k srdcím diváků.
Vlašské ořechy jsou cenné svým obsahem antioxidantů ve slupkách jader.
Zelí je hodnotný zdroj vitaminu C, vlákniny a dalších látek.
Těstoviny různorodých tvarů patří mezi tradiční recepty italské kuchyně.
Nejbohatší lidé světa dříve a dnes.
Vitamin C a mýty kolem něj.
Jantarová komnata bývá někdy nazývaná osmým divem světa.
Jak lidský mozek vnímá hudbu - neuvěřitelně složité fungování mozku, orgánu, bez něhož není možný život v pravém slova smyslu, fascinuje lidstvo odedávna.
Javorový sirup je sladká pochoutka, kterou využívají některé recepty.
Cibule je dnes rozšířena prakticky po celém světě.
Med v dějinách.
Rakytník řešetlákový obsahuje v hojné míře vitamin C.
Dvojčata - setkání dvojčat se každoročně koná v americkém městečku Twinsburg.
Koupel je pro člověka čas odpočinku i očisty těla.
Filmový sníh, díky němuž jsou filmy a jejich natáčení nezávislé na rozmarech počasí.
Svatý grál je kalich, který se stal součástí evropské kultury.
Mrtvé moře je jezero, jehož voda má vysoký obsah soli.
Golfský proud udržuje v Evropě mírné klima.
Asertivita v různých životních situacích.
Jackie Chan a jeho filmy, ve kterých předvádí některé akrobatické kousky, které doslova berou dech.
Papája melounová, zvaná také melounový strom, je jednou z nejužitečnějších tropických kulturních rostlin.
Mořské řasy jsou využívány mnohými asijskými recepty.
Kokosová palma je pro obyvatele tropického pásma nepostradatelnou rostlinou.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů