Oko

Kozinec vičencovitý

Kozinec vičencovitý je rostlina z rodu kozinec, čeledi bobovité.

Kozinec vičencovitý
Kozinec vičencovitý je rostlina z rodu kozinec.

Kozinec vičencovitý (Astragalus onobrychis). Najdeme-li v přírodě fialový kozinec, prohlédněme si jeho květy pozorně, zejména jeho horní okvětní lístek zvaný pavéza. Jestliže je pavéza dlouhá, čárkovitá, o 6 až 8 mm delší než dolní člunek, pak jsme našli kozinec vičencovitý. Druhové jméno má po jiné rostlině, zvané vičenec, které se - dost vzdáleně - podobá.

Kozinec vičencovitý je bylina až polokeř s mocným kůlovým kořenem a větvitým, silně dřevnatým oddenkem. Také vystoupavé, hojně větvené a bohatě olistěné, 10 až 40 cm dlouhé lodyhy v dolní části dřevnatějí. Listy jsou 3 až 8 cm dlouhé, poněkud nepravidelně lichopeřené, se 17 až 25 kopinatými lístky, délky až 1,5 cm, po obou stranách s šedavým oděním přitisklých chlupů. Květy jsou 2 až 3 cm dlouhé, téměř přisedlé a vytvářejí po deseti až dvaceti zprvu kulovité, později se klasovitě prodlužující květenství, které vyrůstá na dlouhé (až 10 cm) silné stopce z úžlabí listu, ale někdy svým postavením budí dojem květenství koncového. Květy jsou bledě fialové. Lusky jsou jedlé, bíle ochlupené, ve dvou pouzdrech obsahují mnoho hranatých, olivově zelených semen.

Kozinec vičencovitý rozkvétá v červnu a červenci, někdy dokvétá až do podzimu. Těžiště rozšíření má ve východním Středomoří, u nás je na severozápadní hranici svého areálu. Roste u nás velmi vzácně ve středních Čechách a v Českém středohoří, na jižní Moravě a v jižní části Slovenska. Jeho stanovišti jsou travnaté i kamenité stepní stráně, zřídka se objeví zavlečený v kulturním trávníku. Je to rostlina výrazně vápnomilná.

Kozinec


Další články

Albíni, bílá zvířata mají v přírodě jen malou šanci přežít.
Čaj je potěchou smyslů.
Semena s návnadou, kterými rostliny lákají ptáky k sezobnutí.
Masožravé rostliny lapající nepozorný hmyz.
Javorový sirup je sladká pochoutka, kterou využívají některé recepty.
Spirála je tvar, který využívá mnoho rostlin.
Rakytník řešetlákový
Mořské řasy jsou využívány mnohými asijskými recepty.

Uzrálý Pu erh se vyznačuje charakteristickou chutí.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů