Každý, kdo v kuchyni používá tento přístroj, si již zajisté někdy položil otázku, jak vlastně funguje Papinův tlakový hrnec.
Papinův tlakový hrnec využívá efektu, kdy je díky vaření pod tlakem dosahováno vyšší teploty. Vyšší teploty je při použití Papinova tlakového hrnce dosaženo využitím jednoduché fyzikální zákonitosti, zatímco při běžném atmosferickém tlaku dosahuje voda varu při 100 °C, vyšší tlak umožňuje dosáhnout teploty výrazně vyšší. Díky tepelnému zpracování při vyšší teplotě stačí pro uvaření potravin kratší doba a ty si díky tomu zachovávají lepší chuťové vlastnosti. Označení Papinův tlakový hrnec je odvozeno od jména francouzského vynálezce Denise Papina, který stojí za jeho vznikem.
Papinův tlakový hrnec se ve své podobě určené pro běžné kuchyňské použití představuje jako nádoba s těsně uzavíratelným víkem. Pro bezpečné použití je Papinův tlakový hrnec vybaven ventilem, který funguje jako pojistka na odvod přebytečné páry. Ventil zabraňuje tomu, aby se v hrnci nahromadil příliš vysoký tlak, který se u dříve prodávaných tlakových hrnců, které nebyly vybaveny tak dokonalým jištěním, v některých případech mohl stát až příčinou exploze. Současné tlakové hrnce jsou z důvodu bezpečnosti vybaveny dalšími bezpečnostními prvky. Jedním z těchto bezpečnostních prvků jsou tavné pojistky, které v případě selhání ventilu dokáží uvolnit přebytečný tlak.
Rozhodující předností Papinova tlakového hrnce je rychlost vaření. Vyšší teplota, které je při vaření v hrnci dosaženo, umožňuje výrazně rychlejší uvaření potravin, díky čemuž Papinův tlakový hrnec šetří čas a energii. Další předností, kterou se Papinův tlakový hrnec může pochlubit, je skutečnost, že díky rychlému zpracování v uzavřeném prostoru si potraviny zachovávají oproti jiným způsobům tepelného zpracování lepší chuťové vlastnosti a v řadě případů také biologicky hodnotné látky.
Další články
Papinův tlakový hrnec představuje přístroj, bez kterého se dnes obejde jen málokterá domácnost.
Čaj zchladí i zahřeje.
Pot-in-pot hrnec místo lednice nalézá uplatnění v tropické Africe.
Těstoviny různorodých tvarů patří mezi tradiční recepty italské kuchyně.
Tlak je fyzikální veličina, která umožňuje, mimo jiné, i použití Papinova tlakového hnce.
Javorový sirup je sladká pochoutka, kterou využívají některé recepty.
Koupel je pro člověka čas odpočinku i očisty těla.
Mrtvé moře je jezero, jehož voda má vysoký obsah soli.
Golfský proud udržuje v Evropě mírné klima.
Pamukkale Turecko s turisticky atraktivními kaskádovými jezírky.
Voda jejíž nedostatek má na některých místech planety nepříznivé následky.
Med využívají tradiční recepty na výrobu perníku.
Obří hrnce v řečištích horských potoků a říček.
Kokosová palma je pro obyvatele tropického pásma nepostradatelnou rostlinou.
Papinův tlakový hrnec funguje za využití efektu, kdy je díky vaření pod tlakem dosahováno vyšší teploty.