Oko

Proč jablko po rozkrojení zhnědne

Když jablko rozkrojíme nebo nakousneme, uvolní se z poškozených buněčných stěn enzym polyfenoloxidáza, který se dostane do kontaktu se vzduchem. Reakcí s kyslíkem pak tento enzym na povrchu vytvoří tmavé pigmenty.

Jablko po rozkrojení zhnědne.
Jablko zhnědne

Stejný proces způsobuje také zhnědnutí natlučeného jablka, i když nemá protrženou slupku. Dojde k poškození buněk, mezi nimiž se nachází velké množství vzduchu. Protože však oxidační enzymy nepůsobí v kyselém prostředí, několik kapek citronové šťávy na rozkrojené ploše může hnědnutí jablka zabránit.


Další články

Řeka Mekong je v deltě obilnice Vietnamu.
Tradiční čínská medicína spočívá v harmonizování organismu.
Arašídový olej je získáván z plodů podzemnice olejné.
Obří hrnce jsou okrouhlé prohlubně ve velkých balvanech.
Ořechový olej nachází široké uplatnění ve studené kuchyni.
Veganství a vegetariánství, co k němu lidi vede.
Šalvěj lékařská roste ve středozemské jižní Evropě.
Elektrická dráha v americkém Bostonu zahájila provoz v roce 1887.
Syndrom turistické třídy hrozí zejména některým typům lidí.
Klanopraška čínská má výrazně povzbuzující účinky.
Petrovy kameny jsou protáhlá skupina bizarně tvarovaných skalek.
Brněnské historické tramvaje se znovu objevují v ulicích.
Ženšen je elixír zdraví tradiční asijské medicíny.
Ovoce liči pochází z jižních oblastí Číny.
Profesor Jánský objevuje krevní skupiny čímž přispívá k rozvoji medicíny.
Rakytník řešetlákový

Proč jablko po rozkrojení zhnědne.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů